Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

Foto: ANP

Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

Lithium is een belangrijke grondstof voor bijvoorbeeld batterijen van elektrische auto’s. De Jadar-mijn in het westen van Servië zou de grootste lithiummijn van Europa moeten worden, met een productie van 58.000 ton per jaar. Daarmee zou de mijn in een flink deel van de Europese vraag naar lithium kunnen voorzien. Het Brits-Australische Rio Tinto zou dan tot de grootste lithiumproducenten ter wereld gaan behoren.

Vucic stelt nu dat Rio Tinto nieuwe garanties heeft gegeven om normen rond milieu te waarborgen voor het project ter waarde van 2,4 miljard euro. Hij zegt dat als alles volgens schema verloopt de mijn in 2028 kan opengaan. De president wijst onder meer op de stimulans voor de Servische economie. Vucic wil ook dat in het Balkanland dan batterijen en elektrische auto’s geproduceerd gaan worden.