Curlingmannen starten kwalificatie met verlies

Foto: ANP

De Nederlandse curlingmannen zijn het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen gestart met een nederlaag. Het team van bondscoach Shari Leibbrandt was in Pilsen in Tsjechië in een spannende partij net wat minder sterk dan Italië 6-7. Nederland leidde na negen ends nog met 6-5, maar in het tiende en laatste end stelden de Italianen alsnog de zege veilig.

Oranje speelt woensdag om 12.00 uur de tweede partij. Dan is Duitsland de tegenstander. De Duitsers verloren hun eerste wedstrijd dinsdag ook, van China (4-7). Woensdagavond (om 20.00 uur) komt Nederland, met skip Jaap van Dorp, weer het ijs op. Finland is de derde opponent in het kwalificatietoernooi waar acht landen aan meedoen. Er zijn twee tickets te verdienen voor de Olympische Spelen in Pyeongchang.

Finland begon het OKT dinsdag met een nederlaag van 5-3 tegen Tsjechië. Rusland zette Denemarken met 6-3 aan de kant.

Nederland eindigde vorige maand als zevende bij het Europees kampioenschap in Sankt Gallen. Daarmee stelde de curlingmannen deelname aan het WK in april in Las Vegas veilig. Nederland deed bij het curling nog nooit mee aan de Olympische Spelen. Naast skip Van Dorp bestaat de selectie van Leibbrandt uit Wouter Gösgens, Laurens Hoekman, Carlo Glasbergen en Alexander Magan.