Coach De Wit wacht met smart op goud

Foto: ANP

Bondscoach Johan de Wit wacht met de Japanse vrouwenselectie nog altijd op het eerste schaatsgoud. Zowel op de 3000 meter (Carlijn Achtereekte) als op de 1500 meter (Ireen Wüst) en 1000 meter (Jorien ter Mors) zag hij landgenoten zegevieren. ,,Ik ben er even helemaal klaar mee”, grapte hij nadat de Japanse prijsrijdsters Nao Kodaira (zilver) en Miho Takagi (brons) hadden gepakt op de kilometer.

De twee Japanse schaatssters waren tot aan het begin van de Winterspelen vrijwel onverslaanbaar. Maar in Zuid-Korea voert Oranje toch weer de boventoon. ,,Misschien staat er hier toch iets te veel spanning op voor die twee”, opperde De Wit.

,,Toen we vertrokken naar Pyeongchang stonden en vijftig en zestig persmensen op het vliegveld en toen we aankwamen weer. Nao en Miho worden hier ook soms bij de ploeg weggehaald door mensen van het Japans Olympisch Comité die ik niet ken om hun verhaal te doen voor een grote groep verslaggevers. Ik heb er geen invloed op en ik maak soms dingen mee waarvan ik versteld sta, maar daar zeg ik verder niks over.”