Brunel wint monsteretappe na zenuwslopend slot

Foto: ANP

Het Nederlandse zeilteam Brunel heeft de zevende etappe van de Volvo Ocean Race gewonnen. De equipe van schipper Bouwe Bekking kon na een paar zenuwslopende uren, waarin de wind wegviel en de boten in het zicht van de haven ronddobberden voor de kust, als eerste aanmeren in de Braziliaanse havenstad Itajai.

Slechts een aantal minuten achter het team Brunel finishte het Dongfeng Race Team als tweede.

Brunel liet in een eerste reactie weten supertrots te zijn op de overwinning, maar noemt het ook een bitterzoete zege vanwege de tragische dood van zeiler John Fisher. ,,Hij is tijdens de race nooit uit onze gedachten geweest”, aldus Brunel.

De 47-jarige Fisher, bemanningslid van Team Sun Hung Kai/Scallywag, sloeg tijdens de etappe overboord. Hij werd niet teruggevonden.

Schipper Bekking koos na de start vanuit Auckland voor een andere koers op weg naar Kaap Hoorn, het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika en een iconische plek voor zeezeilers. Brunel voer daar als eerste omheen en pakte daarmee een bonuspunt. Aan de finish in Brazilië verdienden Bekking en zijn bemanning ook nog eens dubbele punten, waardoor Brunel een sprong gaat maken in het klassement.

De vloot van zeven boten was op 18 maart begonnen aan de langste etappe in deze editie. De loodzware omstandigheden in de Zuidelijke Oceaan eisten hun tol. Naast de dood van Fisher liepen andere teams forse materiaalschade op. Op Vestas 11th Hour Racing brak de mast, klassementsleider Mapfre kampte onder meer met een beschadigd grootzeil. Ook team AkzoNobel bleef niet ongehavend. De Nederlandse boot kon niettemin de race vervolgen. Schipper Simeon Tienpont en zijn bemanning hadden de zesde etappe van Hongkong naar Auckland gewonnen.