Roglic pakt eindzege in Baskenland

Foto: ANP

De Sloveense wielrenner Primoz Roglic heeft de Ronde van Baskenland op zijn naam geschreven. De 28-jarige coureur van LottoNL-Jumbo behield in de zesde en laatste etappe, een bergrit over 122 kilometer van Eibar naar Arrate, zijn leidende positie in het algemeen klassement. Hij eindigde als negende op 54 seconden van ritwinnaar Enric Mas, die voor eigen publiek zijn succesvolle ploeg Quick-Step Floors aan de 25e seizoenszege hielp.

De 23-jarige Spanjaard kwam met een voorsprong van 12 seconden op nummer twee Mikel Landa, eveneens uit Spanje, alleen aan bij de finish. Een andere landgenoot, Ion Izagirre, kwam op 27 seconden als derde over de meet.

In de regenachtige slotetappe, met liefst acht beklimmingen, ging een groot deel van het peloton al na amper 3 kilometer onderuit. Roglic ging ook tegen de vlakte en moest daarna in de achtervolging. Na een inhaalrace van circa 12 kilometer keerde hij terug in het peloton. De Sloveen was met een voorsprong van 2.13 minuten op nummer twee Izagirre aan de laatste rit begonnen.

Op de slotklim van 3 kilometer, met een stijgingspercentage van gemiddeld 12,7 procent, sloeg Mas toe. Hij kon als tiende coureur van Quick-Step dit seizoen juichen. Ook Roglic, die in de slotfase Izagirre met een gerust hart kon laten gaan, vierde een feestje. Landa eindigde als tweede in de algemene rangschikking, gevolgd door Izagirre.