Dumoulin: ik heb het zelf verkloot

Foto: ANP

Tom Dumoulin was kritisch op zichzelf, nadat hij in de Tour de France in de rit naar Alpe d’Huez als tweede was geëindigd. ,,Ik heb het zelf verkloot”, aldus de kopman van Team Sunweb, die een dag eerder in de eerste Alpenrit ook al tweede werd.

,,Ik maakte in de sprint een schakelfout waardoor ik meteen kansloos was”, aldus Dumoulin. ,,Het scheelde een paar lengtes. Ik denk eerlijk gezegd dat Geraint Thomas vandaag de sterkste was, maar ik zorgde er zelf voor dat ik de strijd niet echt kon aangaan. Ik had het slimmer moeten aanpakken.”

Hij had het zwaar gehad, bekende Dumoulin. ,,Aan het begin van de klim voelde ik me helemaal niet goed. Het was een kwestie van doorbijten. Op het laatst voelde ik me wel weer wat beter. Helaas heb ik het bij de finish niet kunnen afmaken. Ik rijd niet om tweede te worden, althans niet in een etappe.”

Respect had hij voor Steven Kruijswijk, die zo’n 70 kilometer op kop reed. ,,Hij heeft vandaag echt de koers gemaakt. Door zijn toedoen ging het loeihard. Steven was gewoon heel sterk en zorgde voor een echte show. Het tempo ging dusdanig omhoog dat iedereen meteen aan zijn limiet zat. Daardoor werd het heel zwaar voor ons allemaal.”