Verstappens Red Bull dient protest in tegen Mercedes

Foto: ANP

Het Formule 1-team van Red Bull heeft bij de overkoepelende organisatie FIA na de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Oostenrijk een protest ingediend tegen Mercedes. De stal van onder meer Max Verstappen vindt dat het door de wereldkampioen gebruikte zogenoemde DAS-systeem in strijd is met het technisch reglement.

Het betreffende systeem (Dual Axis Steering) is van invloed op de voorwielophanging en staat ter discussie sinds Mercedes ermee is gaan experimenteren. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas gebruikten het tijdens de eerste oefensessie op Spielberg opnieuw. Ze kunnen daardoor met hun stuur de stand van de voorwielen veranderen.

Mercedes gebruikte het systeem voor het eerst in een officiële trainingssessie, waarin het ook de snelste tijden reed. Eerder was er al wel mee geëxperimenteerd tijdens testraces. Het protest van Red Bull kwam niet als een verrassing.

“Misschien is het een grijs gebied”, zei teambaas Christian Horner van Red Bull. “Daarom willen we nu duidelijkheid. Hoewel het systeem voor het komende jaar al is verboden, kan het dit seizoen nog van invloed zijn op de uitslagen.

Toto Wolff, de chef bij Mercedes, had geen moeite met de houding van Red Bull. “Wij denken dat het mag. Aan de andere kant willen ook wij graag duidelijkheid. Laten we allemaal onze argumenten duidelijk maken aan de FIA. Dan zien we wel wat er gebeurt. Het is beter dat we nu weten waar we aan toe zijn dan dat er zondag na de race discussie ontstaat.”