Bach: geen land wordt uitgesloten van Spelen Tokio om corona

Foto: ANP

Een land zal niet van de Olympische Spelen in Tokio worden uitgesloten omdat er te veel besmettingen met het coronavirus zijn. Dat zegt voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

“De sporters dragen geen verantwoordelijkheid voor het virus. Als sporters negatief testen en zich houden aan de voorschriften om het virus tegen te gaan, moeten zij de mogelijkheid hebben om deel te nemen”, aldus Bach, die zijn uitspraken deed in een gesprek op Instagram met de Duitse speerwerper Johannes Vetter.

“Ik verwacht ook niet dat landen zich zullen afmelden. Alle 206 bij het IOC aangesloten nationale olympische comités zijn vastberaden en vol verwachting”, weet Bach, die geen bijzondere details onthulde over hoe de Spelen er in Japan precies uit komen te zien. De organisatie werkt tal van plannen uit om het evenement zo veilig mogelijk te laten verlopen in de zomer van 2021. De Spelen zijn vanwege de pandemie met een jaar uitgesteld.

De IOC-baas onthulde wel dat een werkgroep in december met een tussenrapport komt over de veilheidsmaatregelen die de organisatie voor ogen heeft. Het atletendorp speelt daarin een centrale rol, zei Bach. Dat dorp krijgt vermoedelijk zijn eigen medische voorzieningen om de sporters en officials in de ‘bubbel’ te houden. “Het atletendorp is het kloppend hart van de Spelen, maar het zal deze keer niet de sociale functie hebben die we gewend zijn”, zei Bach.

Bach herhaalde dat het IOC er al min of meer op rekent dat er een vaccin is voordat de Spelen beginnen. “We krijgen daar iedere week meer vertrouwen in. Het is mogelijk dat meerdere bedrijven tegen het einde van het jaar aanvragen indienen voor versnelde goedkeuring van een vaccin. Dat is natuurlijk goed nieuws”, zei Bach.

Of hij zich geen zorgen maakte over mogelijke bijwerkingen van een nieuw vaccin voor de sporters, vroeg Vetter hem. “Ik zou vertrouwen hebben in de gezondheidsautoriteiten”, aldus de Duitse IOC-baas.