Skiester Jelinkova dag na kwalificatie per brancard afgevoerd

Foto: ANP

Een dag nadat ze zich officieus had geplaatst voor de Olympische Spelen van 2022, heeft skiester Adriana Jelinkova per brancard de piste van Kranjska Gora moeten verlaten. De 25-jarige Nederlandse kwam in de eerste run van de reuzenslalom ten val. Jelinkova kon niet meer op eigen kracht overeind komen en werd per brancard afgevoerd.

De wereldbekerwedstrijd op de Sloveense piste lag een tijdje stil na de crash van Jelinkova. Onduidelijk is wat haar precies mankeert. Volgens technisch directeur Wopke de Vegt van de Nederlandse skibond zit het probleem bij Jelinkova rond een knie.

Een dag eerder werd de skiester, geboren in Tsjechië en opgegroeid in Nederland, elfde op de reuzenslalom van Kranjska Gora. Na haar historische tiende plaats in november op de parallel reuzenslalom in Lech voldeed Jelinkova daarmee aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF voor deelname aan de Winterspelen van 2022 in Peking. De sportkoepel eist daarvoor één keer een plek in de top 8 of twee keer bij de beste zestien in een wereldbekerwedstrijd.

De Italiaanse Marta Bassino won ook de tweede reuzenslalom in Kranjska Gora. Ze bleef na twee runs de Zwitserse Michelle Gisin 0,66 seconde voor, de Sloveens Meta Hrovat eindigde als derde op 0,73. Mikaela Shiffrin was de snelste in de eerste run, maar verspeelde de zege in de tweede run. De Amerikaanse eindigde net als zaterdag op de zesde plaats, op 1,27 van de Italiaanse winnares.