Honkballers in juni naar Taiwan voor kwalificatie Spelen

Foto: ANP

De Nederlandse honkballers gaan in juni naar Taiwan, met als doel om daar het zesde en laatste startbewijs voor de Olympische Spelen te veroveren. Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) wordt van 16 tot en met 20 juni gespeeld in Taichung en Douliu. Oranje strijdt met Taiwan, Australië, China en twee landen die doorstromen uit het Amerikaanse kwalificatietoernooi om het laatste ticket naar Tokio.

Het zogeheten koninkrijksteam staat op het OKT onder leiding van Hensley Meulens, de oud-prof uit de Major League die de afgelopen jaren bij grote toernooien vaak als hoofdcoach fungeerde. De 55-jarige Antilliaan wordt geassisteerd door Evert-Jan ’t Hoen.

Het OKT kon afgelopen jaar niet doorgaan vanwege de coronapandemie. De honkballers van Oranje lieten op het EK in 2019 de kans liggen om zich rechtstreeks te plaatsen voor de Spelen. De Europese titel en daarmee het ticket naar Tokio ging naar Israël.

Begin juni wordt in Florida het Amerikaanse kwalificatietoernooi gehouden. Daar doen toplanden als de Verenigde Staten, de Dominicaanse Republiek en Cuba aan mee. De winnaar van dat evenement plaatst zich voor de Spelen, de nummers 2 en 3 krijgen een herkansing in Taiwan. De mondiale federatie WBSC moet de opzet, de groepsindeling en het programma van dat toernooi nog bepalen.

Japan, Zuid-Korea, Mexico en Israël zijn al zeker van deelname. Honkbal ontbrak op het programma bij de Spelen van Londen 2012 en Rio 2016.