Schaatser Nuis staakt zijn rit op NK sprint

Foto: ANP

Schaatser Kjeld Nuis heeft zijn eerste rit op de 500 meter op de NK sprint gestaakt. De 32-jarige sprinter van Reggeborgh stopte zijn race na de eerste bocht en ging de inrijbaan in. Hij liep bij de start een blessure op.

“Ik ben wel geschrokken”, zei Nuis bij de NOS. “Mijn ijzer hapte in het ijs en ik voelde het meteen aan de binnenkant van mijn rechterbeen. Toen ik daarna vol de bocht inging en twee keer met mijn rechterbeen over links ging, voelde ik dat mijn been zeer deed.”

Nuis meldde zich meteen af voor de rest van het sprinttoernooi. “Nu voel ik niks, maar als ik rechts optil doet het zeer”, zei hij. “Ik ga nu uitfietsen en dan gaan we het zien. Dit is niet fijn.”

De sprinter hoopte op de NK nog wat wedstrijdprikkels op te doen in aanloop naar de Olympische Spelen. Daar verdedigt hij op 8 februari zijn olympische titel, die hij veroverde op de 1500 meter van de Spelen van 2018. De titel op de 1000 meter kan Nuis niet verdedigen in Beijing. Bij het olympische kwalificatietoernooi werd hij vierde en greep hij naast een startbewijs.

Nuis is door het niet uitrijden van de 500 meter kansloos voor een tweede nationale sprinttitel. Hij werd eerder Nederlands sprintkampioen in 2019. Ook maakt hij geen kans meer op het derde ticket voor de WK sprint. Daarvoor zijn Kai Verbij en Thomas Krol al gekwalificeerd.