Jakobsen sprint naar winst in Kuurne-Brussel-Kuurne

Foto: ANP

De Nederlander Fabio Jakobsen heeft zondag de wielerkoers Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De sprinter van Quick-Step – Alpha Vinyl won de sprint die kort achter een kopgroep van drie was ingezet. Jakobsen hield de Australiër Caleb Ewan achter zich. De Fransman Hugo Hofstetter werd derde.

De koers over 195 kilometer eindigde ternauwernood in een massasprint nadat de drie laatste vluchters, onder wie Taco van der Hoorn, amper 100 meter voor de streep werden ingelopen. De Nederlander van Intermarché – Wanty – Gobert werd nog tiende. Jakobsen won dit jaar al ritten in de Ronde van Valencia en de Ronde van de Algarve.

“Het was niet makkelijk, vanaf kilometer 100 is het nooit meer stilgevallen”, keek Jakobsen bij tv-zender Sporza terug op de koers. Hij had in de slotfase geen ploeggenoten meer om de sprint aan te trekken. “Ik moest iedereen gebruiken om dichterbij te komen. Uiteindelijk waren die drie jongens op kop mijn ‘lead-out’. Ik dook achterop ze en moest het vol zien te houden tot de streep.”

In de vroeg ontstane kopgroep waren de Australiër Luke Durbridge en Van der Hoorn de bekendste namen. In de richting van enkele Waalse hellingen voerde het peloton het tempo op. De kopgroep dunde uit, net als de groep erachter waar Quick-Step ging meewerken. Met name de Deen Kasper Asgreen zette aan op de Kluisberg, zo’n kleine 70 kilometer voor de streep.

Hetzelfde deed Tiesj Benoot op de Côte du Trieu. Er ontstond een omvangrijke kopgroep met vluchters van het eerste uur, maar ook Benoots ploeggenoten Nathan van Hooydonck en Christophe Laporte van Jumbo-Visma. Quick-Step had Asgreen en Yves Lampaert mee, maar miste Jakobsen, die net als veel sprinters al voor de Kluisberg achterop was geraakt.

Het peloton viel niet stil en zag steeds meer renners uit de kopgroep terugvallen. Maar Van der Hoorn, de Ecuadoraan Jhonatan Narváez en Laporte gaven zich pas met het finishdoek in zicht gewonnen. “Je moet altijd blijven sprinten voor de overwinning”, vertelde Jakobsen, die was blijven hopen op een massasprint. Het winnen van Milaan-Sanremo noemde de Heukelummer als een van zijn wensen voor de komende jaren. “Maar dan moet ik nog beter bergop gaan rijden en een koers van 300 kilometer aankunnen.”