Becker veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor fraude bij faillissement

Foto: ANP

Voormalig tennisser Boris Becker is door een Londense rechtbank tot 2,5 jaar celstraf veroordeeld vanwege faillissementsfraude. De 54-jarige Duitser werd begin april door een rechter schuldig bevonden. Hij zou bij zijn faillissement in 2017 zijn vermogen hebben achtergehouden voor zijn curator.

De voormalig nummer 1 van de wereld werd op 21 juni 2017 failliet verklaard vanwege een onbetaalde lening van meer dan 3 miljoen pond op zijn landgoed op het Spaanse Mallorca. De oud-tennisser wordt ervan verdacht daarna miljoenen aan inkomsten achter te hebben gehouden. Zo zou hij ook hebben verzuimd om meerdere gewonnen trofeeën op te geven als onderdeel van zijn bezittingen.

In oktober 2020 verwierp Becker alle beschuldigingen in de Londense rechtbank. In die periode liep er een onderzoek naar de beschuldigingen, waarna het inhoudelijke proces in september 2021 werd opgestart. In april bepaalde de rechter in Londen dat de drievoudig Wimbledon-kampioen op vier punten schuldig was. Op verschillende andere punten werd hij vrijgesproken.

Rechter Deborah Taylor wees er vooral op dat Becker geen spoor van berouw of schuldbesef toont. “Hoewel ik begrip heb voor je gevoel van vernedering tijdens deze zaak, is er geen nederigheid.” Van de rechter moet de oud-tennisser de helft van zijn straf in de cel uitzitten en de andere helft voorwaardelijk. Becker kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Volgens zijn advocaat heeft Becker enorme imagoschade opgelopen. “De reputatie van Becker, een essentieel onderdeel van zijn merk en die hem werk verschaft, ligt in duigen”, zei hij. “Zijn neergang is niet zomaar uit de gratie vallen, maar een enorme publieke vernedering. Deze aanklachten hebben zijn carrière verwoest en ook enig vooruitzicht om een inkomen te verdienen.”

Becker won op 17-jarige leeftijd in 1985 Wimbledon en daarna nog in 1986 en 1989. Ook schreef hij twee keer de Australian Open en een keer de US Open op zijn naam. Hij was enkele jaren de coach van Novak Djokovic en werkte als commentator bij de BBC tijdens Wimbledon.