EK-finales voor judoka’s Steenhuis, Korrel en Spijkers

Foto: ANP

De judoka’s Guusje Steenhuis, Michael Korrel en Jur Spijkers hebben zich geplaatst voor de finale bij de Europese kampioenschappen in Sofia. Steenhuis, al vier keer eerder goed voor Europees zilver, deed dat door in haar halve finale in de klasse tot 78 kilogram Patricia Sampaio te verslaan. De Portugese stond al op achterstand toen ze geblesseerd moest opgeven. Steenhuis neemt het in de finale op tegen de Duitse Alina Böhm.

Korrel was in de klasse tot 100 kilogram in de halve finales te sterk voor zijn landgenoot Simeon Catharina. Voor Korrel wordt het zijn eerste EK-finale. In 2016 pakte hij al een keer brons. Korrel treft in de strijd om het goud de Pool Piotr Kuczera.

Spijkers was in de halve finales bij de zwaargewichten te sterk voor oud-wereldkampioen Goeram Toesjisjvili uit Georgië. Hij krijgt net als Steenhuis te maken met een Duitse tegenstander in de finale: Johannes Frey.

Noël van ’t End moest op de slotdag van de EK al na zijn eerste optreden afscheid nemen. De voormalig wereldkampioen moest het na een bye in de eerste ronde in de klasse -90 kilogram opnemen tegen Maxime-Gael Ngayap Hambou. De Fransman legde de Nederlander kort voor het einde op zijn rug en won zo op ippon. Ook Natascha Ausma was na een partij in de klasse -78 kilogram klaar. Ze verloor van de Italiaanse Alice Bellandi.

Catharina, Roy Meyer (+100 kg) en Marit Kamps (+78) hebben nog een kans op brons. Voor Jesper Smink eindigde het toernooi in de herkansingen.

Nederland staat op het toernooi in de Bulgaarse hoofdstad tot nu toe op één medaille. Sanne van Dijke pakte zaterdag zilver in de klasse tot 70 kilogram.