Roglic wint sprint van Evenepoel in eerste rit Catalonië

Foto: ANP

De eerste etappe in de Ronde van Catalonië is meteen uitgemond in een sprintduel tussen de twee favorieten voor de eindzege. De Sloveense wielrenner Primoz Roglic was na een rit over 165 kilometer net iets sneller dan de Belgische wereldkampioen Remco Evenepoel. De Nederlander Ide Schelling spurtte naar de derde plaats.

De aankomst in Sant Feliu de Guíxols liep iets omhoog, waardoor de klassementsrenners met een goede sprint in de benen zich vooraan mengden tussen de sprintspecialisten. Roglic ging tientallen meters voor de finishlijn al aan kop rijden en leek onbedreigd naar de zege te fietsen, maar de hard aankomende Evenepoel kwam nog bijna langszij.

“Je hoopt altijd op het beste en dan moet je het maar gewoon doen”, zei Roglic, die eerder deze maand al de Tirreno-Adriatico op zijn naam schreef. “Ik had op het einde nog precies genoeg in de benen”, aldus de kopman van Jumbo-Visma.

Evenepoel was na afloop licht ontgoocheld. “Primoz en ik hadden zo’n beetje dezelfde snelheid, maar ik moest van te ver komen”, analyseerde de Belg van Soudal – Quick-Step. “Misschien had ik kunnen winnen als ik in het wiel van Primoz had gezeten, maar na de rit is het altijd gemakkelijk excuses vinden. Het is jammer om tweede te worden.”

De Nederlander Jetse Bol zat in de vluchtgroep die kort voor de finish werd ingerekend door het peloton. Hij veroverde de bolletjestrui door onderweg de meeste bergpunten te verdienen. Robert Gesink maakte zijn rentree in het peloton. De renner van Jumbo-Visma is hersteld van de bekkenbreuk die hij in januari in de Tour Down Under opliep door een zware val.

De Ronde van Catalonië duurt tot en met zondag. Dinsdag is er een bergetappe naar Vallter.