Olympiërs Parijs moeten twee dagen na optreden dorp verlaten

Foto: ANP

Nederlandse sporters mogen na te zijn uitgekomen op de Spelen in Parijs nog even in het olympisch dorp blijven, maar niet tot het einde. Olympiërs die klaar zijn moeten twee nachten nadat hun laatste landgenoot in hun sport is uitgeschakeld weg uit het dorp, bevestigt een woordvoerster van NOC*NSF na berichtgeving van De Telegraaf. Zo wil de sportkoepel voor “iedereen dezelfde omstandigheden creëren”.

Sporters kunnen er daarna voor kiezen om zelf een ander verblijf te regelen in de Franse hoofdstad of met een “mooie TeamNL-terugreis” naar huis te gaan. De sporters kunnen er alsnog voor kiezen bij de sluitingsceremonie te zijn. Zij worden dan met een speciale bus weer naar Parijs gebracht.

Bij de Spelen van Rio in 2016 was er veel kritiek op de vroege min of meer gedwongen aftocht van atleten die klaar zijn met sporten. De vlucht kreeg de weinig vleiende bijnaam ‘losersvlucht’. Tijdens de Spelen van Tokio in 2021 moest iedereen vanwege coronaregels sowieso snel naar huis.

Bijna de helft van de Nederlandse deelnemers slaapt sowieso niet in het olympisch dorp. Onder meer de roeiers, paardensporters, wielrenners en handballers slapen in hotels. “Zij kunnen net als de TeamNL-sporters die in het olympisch dorp verblijven gebruikmaken van de twee opties”, stelt NOC*NSF.

De komende Olympische Spelen zijn volgend jaar van 26 juli tot en met 11 augustus.