Darter Van Gerwen als groepswinnaar door na zege op Kleermaker

Foto: ANP

Darter Michael van Gerwen heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van de Grand Slam of Darts in Wolverhampton. De 34-jarige Brabander, die al zeker was van de knock-outfase, was in een Nederlands onderonsje met 5-4 te sterk voor de al uitgeschakelde Martijn Kleermaker.

Van Gerwen verloor na een aantal missers meteen zijn eerste leg en keek even later tegen een 2-0-achterstand aan. De nummer 3 van de wereld pakte vervolgens een leg maar bleef daarna moeite hebben met het vinden van de dubbels. Kleermaker kwam op 4-2 en had nog één leg nodig voor de zege. Van Gerwen kwam echter weer langszij en maakte het in zijn eigen leg af, 5-4.

Van Gerwen, die het toernooi in 2015, 2016 en 2017 op zijn naam schreef, had zijn eerste twee groepswedstrijden gewonnen tegen Fallon Sherrock (5-1) en Rob Cross (5-4). Kleermaker had twee keer verloren.

Danny Noppert schaarde zich eveneens als groepswinnaar bij de laatste zestien. De 32-jarige Fries won tegen de Noord-Ier Brendan Dolan zijn derde wedstrijd in de poule: 5-4. Noppert draaide een 1-0-achterstand om in een 2-1-voorsprong. Hij kon de wedstrijd afmaken op 4-2 in zijn eigen leg, maar zag Dolan weer op gelijke hoogte komen (4-4). De mondiale nummer 7 won alsnog de wedstrijd door in de beslissende leg bull’s eye uit te gooien, 5-4.

Eerder werden Dirk van Duijvenbode, Gian van Veen en Berry van Peer al uitgeschakeld in de groepsfase.