1,2 miljoen nieuwe prikken, laagste aantal sinds mei

13 jul 2021, 17:00 Landelijk
12 miljoen nieuwe prikken laagste aantal sinds mei
ANP

Iets meer dan 1,2 miljoen Nederlanders zijn afgelopen week gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds de laatste week van mei.

Vorige week meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bijna 1,4 miljoen prikken in de zeven dagen ervoor. In de twee voorgaande weken waren zo'n 1,5 miljoen prikken gezet en nog een week eerder kreeg een recordaantal van bijna 1,7 miljoen mensen een inenting.

In totaal hebben nu zo'n 11,7 miljoen mensen een eerste prik gekregen. Ongeveer 700.000 van hen kregen het vaccin van Janssen, waarmee ze na de eerste prik klaar zijn. De anderen kregen een vaccin van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca. Zij hebben ook een tweede prik nodig, en ongeveer 6,2 miljoen mensen hebben die ook al gehad. In totaal zijn er dus net iets minder dan 18 miljoen prikken gezet.

Volgens het RIVM heeft 77 procent van alle volwassen Nederlanders minstens één prik gehad en is 46 procent volledig gevaccineerd. Met het percentage eerste prikken staat Nederland in de top van Europa, met de volledige vaccinaties is Nederland een middenmoter.

Sinds begin juli kunnen ook kinderen van 12 jaar en ouder een afspraak maken voor een coronaprik. Ongeveer 22 procent van hen heeft de eerste prik al gehad, zegt het RIVM. In alle volwassen leeftijdsgroepen heeft al meer dan de helft minstens één prik gehad. Zo is 58 procent van de 18- tot 24-jarigen en van de 25- tot 29-jarigen gevaccineerd.

Van de 65- tot 89-jarigen heeft meer dan 90 procent een eerste prik gehad en is meer dan 80 procent al volledig gevaccineerd. De vaccinatiecampagne begon bij deze groepen, omdat zij het meeste risico lopen bij een besmetting. Vanwege de hoge vaccinatiegraad verwacht de overheid dat het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen onder hen meevalt nu het aantal positieve tests explosief stijgt.

In 38 procent van de gemeenten heeft meer dan 95 procent van de 65-plussers minstens één prik gehad, en in alle grote steden is dit meer dan 85 procent. De opkomst is vooral laag in gemeenten met veel gereformeerde inwoners, zoals Staphorst, Urk, Tholen, Reimerswaal, Barneveld, Nunspeet en Neder-Betuwe.