Wat betekent de overwinning van Trump voor Nederland?

Foto: Flickr Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Amerika ligt niet bepaald bij ons om de hoek. Politieke beslissingen die daar genomen worden, kunnen echter, zoals bekend is, grote gevolgen hebben voor Nederland. De grote hamvraag is momenteel dan ook: wat betekent de overwinning van Donald Trump voor ons land?

De meeste mensen gingen ervan uit dat presidentskandidaat Hillary Clinton de verkiezingen zou winnen. Velen reageerden woensdagochtend dan ook, onder meer op sociale media, vol ongeloof op het feit dat Trump zich de 45e president van de Verenigde Staten mag noemen.

Natuurlijk blijft het speculeren wat er zal gaan veranderen nu Trump president is, maar US-correspondent van de NRC Hans Klis laat wel weten dat het buitenlands beleid op de schop zal gaan. Zo wil Trump grote veranderingen gaan doorvoeren bij de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). “Nu is het zo dat de NAVO-lidstaten elkaar moeten verdedigen als een van hen wordt aangevallen. Dat wil hij veranderen. Bovendien betaalt Amerika enorm veel aan de NAVO. Trump vindt dat andere landen meer moeten gaan bijdragen”, zegt Klis tegen ELLE. De kans is dus aanwezig dat Nederland meer geld moet gaan steken in de NAVO en defensie.

Verder wil Trump meer banen gaan creëren voor Amerikanen, wat grote gevolgen kan hebben voor de Nederlandse economie. Klis: “Door de enorme import vanuit onder andere China lijden fabrieken in Amerika. Trump wil daarom die handel weer naar eigen bodem halen. Wat voor Nederland en de wereldeconomie serieuze gevolgen kan gaan hebben, zoals hogere import- en exportprijzen en handelstarieven die omhoog schieten.”

Tot slot wil Trump de band met Rusland weer gaan versterken. Dit kan voor spanningen gaan zorgen met andere westerse landen.