De leukste kerstmarkten in eigen land op een rijtje

Foto: Flickr

Om te kunnen proeven van een warme, kerstachtige sfeer hoeven we dit jaar niet per se naar Düsseldorf of Antwerpen: in ons eigen kikkerlandje kunnen we namelijk ook genieten van glühwein, gezellige kraampjes en bomen met de meest prachtige verlichtingen. Ho ho ho, wat fijn!

Sneeuw kunnen de weermannen ons nog niet beloven, maar zekerheid op een mooie kerst hebben we wél. Wij hebben de meest sfeervolle kerstmarkten in Nederland op een rijtje gezet:

Royal Christmas Fair in Den Haag

De Royal Christmas Fair zal plaatsvinden van donderdag 15 tot en met vrijdag 23 december in, jawel, het centrum van Den Haag. Op de Haagse kerstmarkt vloeit de glühwein rijkelijk en is de locatie betoverend mooi versierd: sfeerverlichting, winterse vachten, kaarsjes en noem maar op. Dagelijks kunnen alle kerstliefhebbers de markt een bezoekje brengen van 12:00 uur tot 21:00 uur. Leuk om te weten: dit jaar introduceert de Royal Christmas Fair op zondag 18 december een ‘Kinderkerstmarkt’! Kids kunnen zich op deze dag onder andere laten schminken, rondsnuffelen in kersthuisjes, op de foto met Disneyprincessen Anna en Elsa, proeven van typische kersthapjes en meedoen met een workshop breakdance.

Kerstmarkt ‘Magisch Maastricht’

Per 2 december transformeert de stad Maastricht in een absoluut wintersprookje. Op verschillende pleinen vinden er activiteiten plaats tot aan de eerste dag van het nieuwe jaar. ‘Magisch Maastricht’ staat voornamelijk bekend om haar enorme reuzenrad, dat zeker een ritje waard is dankzij het prachtige uitzicht over de stad. Natuurlijk kun je ook op je gemakje neuzen tussen de vele kraampjes, waar je allerlei winterse accessoires kunt vinden. Zin in iets actiefs? Stof dan je Friese noren af en betreed de schaatsbaan van 1000m2 op het Vrijthof.

Ondergronds kerstshopparadijs in Valkenburg

Voor de echte shoppers onder ons is Valkenburg dé kerststad van Nederland. En niet zomaar een, want alle kerstmarkten zijn onder de grond. Zo kun je van 18 november 2016 tot en met 8 januari 2017 struinen door de tientallen kilometers lange grotten en de bijzondere kerstkraampjes ontdekken. Nog een ander bijkomend voordeel: van bevroren tenen zul je geen last hebben, want in de ondergrondse grotten is het niet koud. Uitgewinkeld? Dan kun je bijkomen in één van de gezellige cafés van Valkenburg.

Herleef Nederlandse historie in Dordrecht

De Dordtse kerstmarkt is met zijn bijna 300 kraampjes bekroond tot de grootste kerstmarkt van Nederland. Van 16 tot en met 18 december kun je genieten van deze stad, die geheel in het teken staat van een Oudhollandse, traditionele kerstsfeer. Zo vindt er bijvoorbeeld een ‘Christmas sing-a-long’ plaats, waar kerstliederen in alle muziekstijlen worden gezongen, is er een levende kerststal en je kunt een kijkje nemen in het leven van ambachtslui van decennia geleden. De moeite waard!