‘Onbekend of er Nederlandse slachtoffers zijn’

Foto: ANP

Een vrachtauto is maandagavond rond 20.00 uur ingereden op een kerstmarkt in Berlijn, een toeristische trekpleister. Er zijn minstens twaalf doden gevallen en tientallen gewonden. Monique van Daalen van de Nederlandse ambassade in Duitsland laat via Twitter weten dat het nog niet bekend is of er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen.

De Nederlandse ambassade heeft contact met de lokale autoriteiten en zoekt momenteel uit of er Nederlanders zijn onder de slachtoffers.

Een vrachtwagen met een een Pools kenteken reed volgens ooggetuigen met een snelheid van zo’n 65 kilometer per uur, bij de Gedächtniskirche nabij de Kurfürstendam, in op de kerstmarkt. Het voertuig legde op de markt een afstand van vijftig à tachtig meter af. De politie gaat uit van een aanslag.

De chauffeur van de wagen is aangehouden. Hij was na het incident op de vlucht geslagen, maar werd vlakbij de dierentuin in Berlijn overmeesterd. Het betreft hoogstwaarschijnlijk een vluchteling uit Afghanistan of Pakistan. Een bijrijder, een Poolse man, is ter plekke overleden aan zijn verwondingen. Mogelijk was zijn truck gekaapt.

Rutte laat via Twitter weten het incident te betreuren.