De allerleukste uitjes in Toscane in Italië

Foto: Flickr John Menard (CC BY-SA 2.0)

Het mooie weer van de afgelopen dagen heeft er mogelijk voor gezorgd dat het bij jou begint te kriebelen om tóch op vakantie te gaan in de meivakantie. Gelukkig is het mogelijk om een tripje last minute te boeken. Houd je van cultuur snuiven, mooie landschappen bewonderen en wil je niet veel kwijt zijn aan een vliegticket? Dan is de regio Toscane in Italië een goede optie. Bekijk hieronder de leukste activiteiten om te ondernemen in de wijnstreek.

De grootste kunstcollectie ter wereld

Wie op vakantie is in Toscane moet zeker een bezoekje brengen aan het museum Uffizi in Florence. Naast dat de bezienswaardigheden te bezichtigen zijn in een gebouw waar je u tegen zegt, is de collectie die wordt getoond immens. Uffizi wordt dan ook wel gezien als het oudste en belangrijkste kunstmuseum ter wereld. Zo is er werk van Michelangelo, Sandro Botticelli, Giotto, Simone Martini, Pierro della Francesca en onze eigen Rembrandt van Rijn te bewonderen. Extra bijzonder: het museum focust zich sinds afgelopen Internationale Vrouwendag extra op het werk van vrouwelijke kunstenaars.

De wereldberoemde scheve toren

Je zult de toren van Pisa in het gelijknamige stadje vermoedelijk vaak genoeg op foto’s voorbij hebben zien komen, maar de scheve klokkentoren is nog een stuk indrukwekkender in het echt. Vooral als je de toren beklimt, zal je merken hoe scheef deze is. De toren staat op het zogenoemde plein van de wonderen, waar ook een kathedraal, doopkapel en monumentale begraafplaats te vinden zijn. Je kijkt echt je ogen uit. Het is dan ook niet vreemd dat het plein op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Tip: boek vooraf een ticket online, want je hebt er natuurlijk geen zin in om urenlang in de rij te staan.

Fotocredit: Instagram marguebelleau

Wijnproeverij in een kasteel

In Toscane stikt het van de kastelen. Om deze te kunnen bewonderen, is het aan te raden om niet over de snelweg te rijden, maar voor de toeristische routes te gaan. Extra voordeel: je zult dan de meeste tolwegen vermijden. Volgens www.To-Toscane.nl is Castello di Brolio zeker een van de kastelen die het bezoeken meer dan waard is. Het kasteel dateert uit de tiende eeuw en heeft een van de grootste wijngaarden die binnen het Chianti Classico gebied liggen. Voormalig inwoner van het kasteel, baron Bettino Ricasoli, bedacht in 1841 de ideale druivensamenstelling voor de Chianti wijnen, waar het gebied bekend om staat. Bij een bezoek aan het kasteel kun je kennismaken met deze geliefde wijn, je laten rondleiden door het kasteel en traditionele Toscaanse gerechten proeven.

Logeren bij de boer

Als je op vakantie gaat, is een aangenaam onderkomen geen overbodige luxe. In Toscane is het overnachten in een agriturismo zeker de moeite waard. Wat is een agriturismo, vraag je je mogelijk af. Het is een benaming voor een boerenbedrijf dat primair wordt gebruikt voor agricultuur en secundair voor het toerisme. Met andere woorden: het is een vakantiehuis op het platteland in de traditionele Toscaanse stijl. Wie denkt dat als je in een agriturismo Toscane overnacht je back to basic gaat, heeft het mis. De onderkomens zijn meestal voorzien van alle gemakken, inclusief zwembad.