De leukste Koningsdag-activiteiten voor het gezin

Foto: Flickr.com by Paula Abrahão

Als je denkt dat Koningsdag alleen maar volgepland staat met grootse festivals en feesten, heb je het mis. Voor gezinnen met (jonge) kinderen worden er ook zat leuke activiteiten georganiseerd. Nieuws.nl heeft de leukste op een rij gezet.

Zowel de lokale dorpen als de grote steden kleuren op donderdag 27 april feestelijk oranje. Onze koning wordt tenslotte maar één keer vijftig! Hier is een overzicht van de leukste kinderactiviteiten voor het gezin binnen de grotere steden. Willy die is jarig en dat vieren wij in….

Rotterdam

De regio ‘010’ zal op Koningsdag zeker geen leuke activiteiten tekort komen; de planning is veelbelovend! Naast dat er in de Nieuwe Binnenweg en de Witte de Withstraat twee speciale kindervrijmarkten plaatsvinden, komt er ook een ‘koninklijke’ optocht, een oranje kinderdisco en ga zo maar door. Burgermeester A. Aboutaleb opent de Rotterdamse Koningsdag en zal zijn gezicht laten zien bij verschillende activiteiten. Met een klein beetje geluk laat hij die misschien ook oranje schminken…

Amsterdam

Iedere Koningsdag staat het Vondelpark in Amsterdam helemaal in het teken van de jongste kinderen uit Amsterdam en omstreken. Kinderen kunnen op de vrijmarkt hun (eerste) zakcentjes verdienen door bijvoorbeeld oud speelgoed of kleding die ze niet meer passen te verkopen. Daarnaast krijgen alle kids de kans om de show te stelen op een heus podium. In deze spotlights kunnen de kinderen muziek maken, zingen en dansen. Verder zijn er in heel de stad nog veel activiteiten te doen, zoals je laten schminken, verschillende (konings)spelletjes en sportactiviteiten. Amsterdam is, letterlijk en figuurlijk, van alle markten thuis.

Utrecht

Er valt voor jong en oud genoeg te beleven in Utrecht tijdens Koningsdag. Zo organiseert Utrecht een speciale kindervrijmarkt, kunnen je kids zich laten in schminken in de échte Koningsdagstijl en kun je geheel gratis meevaren met een rondvaart vanaf de singels naar het stadhuis! Eenmaal aangekomen worden alle kids verwelkomt door de altijd vrolijke Clown Juju. Na het luiden van de klokken van de Domtoren geeft de burgermeester van Utrecht het startsein voor de activiteiten op Koningsdag. Samen met de Koninklijke Brassband Utrecht wordt het Wilhelmus gezongen én wordt er rijkelijk getoost op de koning. Zie voor het hele kinderprogramma de gemeentesite.

Breda

In het zuiden van ons land wordt Willy’s verjaardag ook volop gevierd. De kinderen uit Breda en regio kunnen zich, net zoals in de andere groten steden van Nederland, mooi laten schminken en deelnemen aan verschillende (sport)activiteiten. In Park Valkenberg zijn (uitsluitend!) alle kids welkom om te zoeken naar spulletjes en/of deze zelf achter een kraampje te verkopen. Aan tentjes met lekkere hapjes en drankjes zal er ook geen tekort zijn. Nieuwsgierig geworden? De gemeentewebsite van Breda vertelt meer over Koningsdag.

Den Haag

Naast het traditionele Haagse Oranjefeest kun je op Koningsdag met het hele gezin een ritje maken in een historische tram, die al slingerend de stad laat zien. Uiteraard kun je ook een kijkje nemen bij de (kinder)vrijmarkt. Aansluitend een rondvaart maken door de Haagse grachten staat ook op het programma. Stichting Haagse Koningsdag zet zich elk jaar weer voor de volle honderd procent in om er een geslaagde feestdag van te maken. Benieuwd naar wat ze dit jaar voor leuke kinderactiviteiten hebben georganiseerd? Kijk dan snel hier.

Groningen

In het noordelijke Grûn staan ze ook stil bij de verjaardag van Willy. En hoe! Talloze (gezins)activiteiten en festiviteiten staan op de planning. De Groningse oranjevereniging Oranje Nassau zorgt ervoor dat het een Koningsdag voor jong en oud zal worden om nooit te vergeten. Het gehele programma, inclusief alle sport- en spelactiviteiten voor kids, is hier te vinden.