Op een gemiddelde dag vinden er in Nederland 478 bevallingen plaats, waarvan steeds meer in het ziekenhuis. Dat er veel komt kijken bij een bevalling voor zowel de vrouw als de partner heeft doula Maartje Bruning zeven jaar geleden aan den zwangere lijve ondervonden in het ziekenhuis. “Ik stelde continu vragen over wat er mogelijk was en heb mezelf als het ware begeleid. Ik wist toen niet dat een doula bestond.”
Een doula is een zwangerschaps- of bevallingscoach en betekent in het oud Grieks ‘helpende vrouw’. Zij maakt onderdeel uit van het bevallingsteam en ondersteunt de vrouw en haar partner vanaf week twintig in de zwangerschap tot gemiddeld twee weken na de bevalling. “Een doula is een niet medische verloskundige. Waar een verloskundige continu beoordeelt hoe veilig de bevalling verloopt, zorgt een doula ervoor dat de bevalling zo prettig mogelijk ervaren wordt, dat de cliënt het middelpunt is en zich gezien en gehoord voelt. Ik neem de partner hierin mee, want daar is vrijwel geen begeleiding voor, terwijl deze ook door een transitie proces gaat.”
Maartje merkt dat er tegenwoordig een grote mate van begeleiding mist, waaronder een transparante communicatie in wat je kan verwachten in een medisch traject. “Er is vaak veel meer mogelijk dan we als vrouwen weten. Niemand vertelt je alles, tenzij je zelf doorvraagt. Het is fijn als je als vrouw alle keuzes, mogelijkheden en opties van tevoren weet, zeker als er iets misgaat. We leggen het neer bij de dokter, omdat we denken dat zij het wel weten. We mogen echter als vrouwen veel beter voorbereid zijn in wat er kan en mag, zodat we zelf beslissingen kunnen nemen. Hier ondersteun ik in, door vrouwen als het ware een menu aan mogelijkheden aan te bieden. Mijn cliënten kiezen zelf hun driegangenmenu.”
Maartje is er niet alleen voor de prenatale pret, maar ook voor het vieren van de ‘birthday’ tijdens de bevalling zelf. “Afhankelijk van het gekozen pakket vinden er ongeveer zes afspraken voor de bevalling (thuis) plaats, ben ik er tijdens de bevalling bij en zie ik het stel na de bevalling nog een keer. We bespreken de verwachtingen, angsten en wensen en ik leg uit wat de opties zijn. Ik geef les in ademhaling, in bevalhoudingen, wat praktisch te doen als de eerste fase van de ontsluiting begint en hoe je als partner je vrouw kan ondersteunen door massages te geven. Hierin doe je een heel groot stuk samen, zonder verloskundige begeleiding, en dit is vaak het moment waar er paniek ontstaat. Er zijn te veel vrouwen angstig zwanger en niet in blijde verwachting. Daar breng ik graag verandering in.”
Wij vroegen Maartje een aantal tips voor al die vrouwen die zwanger zijn, én hun partner.
En soms zijn de tips die Maartje geeft aan aanstaande moeders heel simpel, maar is het iets wat verder niemand vertelt. “Neem als partner bij een mogelijke bevalling je zwemspullen mee, zodat je samen onder douche of in bad kan. Een partner kent zijn of haar vrouw het beste, dus neem elkaar mee op de reis die bevalling heet. En vier samen jullie feestje.”