Opstopping vooral op vakantie

Foto: ANP/Koen Suyk

De meesten snijden het onderwerp liever niet aan: poepen. Verstoppingen worden al helemaal vaak in het midden gelaten. Toch is het goed om hier aandacht aan te besteden, want niets is vervelender dan buikpijn of een opgeblazen gevoel, vooral niet op vakantie. En laat je op reis nou net de meeste kans hebben op obstipatie. Maar goed nieuws! Problemen met poepen zijn in de meeste gevallen te voorkomen en te verhelpen.

Als je slechts drie keer of minder per week naar de wc moet voor een grote boodschap of het je alleen lukt om te poepen door hard te persen, moet er een alarmbelletje beginnen te rinkelen; je hebt dan last van obstipatie. Je bent niet de enige die hier weleens last van heeft: de helft van de mensheid heeft in haar leven weleens last gehad van een verstopping, en één op de vijf mensen lijdt zelfs aan chronische obstipatie, aldus Darmzaken.nl. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen twee keer zo vaak obstipatieklachten hebben als mannen. In onderzoeksrapporten die zijn gepubliceerd in The American Journal of Gastroenterology wordt als reden hiervoor gegeven dat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron twee weken voor de menstruatie de spijsvertering vertragen.

Maar waarom hebben mensen vaker last van obstipatie op vakantie? Over de oorzaak lopen de meningen uiteen. Wel wordt ervan uitgegaan dat het vooral komt door stress. Stress op vakantie klinkt mogelijk vreemd in je oren, maar eigenlijk is het helemaal niet opmerkelijk dat je stressniveau omhoog schiet op reis. Ga maar na: bedenken of je alles hebt ingepakt, navigeren op een druk vliegveld, wennen aan een nieuwe omgeving; het werkt allemaal allesbehalve ontspannend. Dat je buik en daarmee je stoelgang zo gevoelig is voor stress, komt doordat dit lichaamsdeel bijna evenveel zenuwcellen bevat als je hersenen. Het wordt dan ook wel het tweede brein genoemd. Die zenuwcellen zorgen ervoor dat je darmen goed werken, maar bij stress kan er een soort kortsluiting ontstaan. Daarnaast eten, drinken en bewegen mensen anders op reis dan thuis, met alle gevolgen van dien.

Wil je obstipatie op een reis voorkomen? Onderstaande tips komen dan goed van pas.

Tips om obstipatie te voorkomen:

  • Vezels, vezels en vezels

Een lekker stokbroodje of een chocoladecroissant eten in een pittoreske bakkerij is heel verleidelijk op vakantie. Toch is het aan te raden, als je zonder probleem wilt poepen, om vezelrijk voedsel te eten. Denk bijvoorbeeld aan volkoren- en roggebrood, groenten en fruit. Vezels hebben het vermogen om water vast te houden en daardoor te zorgen voor een zachte, niet irriterende vulling van de darmen. Dit stimuleert de werking van de darm, wat weer de stoelgang bevordert.

  • Ruil de cocktail in voor water

Vocht zorgt ervoor dat de ontlasting zacht blijft. Zorg er daarom voor dat je, zeker wanneer het erg warm is en je veel transpireert, voldoende water drinkt. Alcohol en dranken waarin cafeïne zit, kun je beter links laten liggen. Deze zorgen voor overmatig vochtverlies.

  • Strek je benen

Onderweg schiet voldoende beweging er snel in. Toch is dit wel belangrijk om obstipatie te voorkomen. Op vakantie met het vliegtuig of de trein? Loop dan regelmatig even door het gangpad. Op reis met de auto? Plan dan momenten in om even je benen te strekken. Ook als je aangekomen bent op je bestemming, is het belangrijk om te bewegen en niet alleen maar op een handdoekje in de zon te bakken. Neem bijvoorbeeld een duik in het zwembad, daag je reisgenoot uit voor een potje beachvolleybal of ga eropuit voor een wandeling door de natuur.

  • Adem in en adem uit

Zorg dat je niet gestrest bent. Je kunt bijvoorbeeld ontspannen door rustig in en uit te ademen; herhaal dit een paar keer per dag. Daarnaast bevordert het masseren van je buik en onderbuik de stoelgang. Ook op de wc is het belangrijk om niet gestrest te zijn. Dit kun je bereiken door met een ronde rug te gaan zitten, de tijd te nemen, ademhalingsoefeningen te doen, een puzzel te maken, noem maar op.

  • Stel poepen niet uit

Voel je aandrang om te poepen? Geef hier dan gehoor aan, hoe vies een wc ook is. Door het toiletbezoek uit te stellen verdwijnt vaak de aandrang en komt deze een tijd niet meer terug. Dat kan ervoor zorgen dat je verstopt raakt.

  • Neem laxeermiddel

Krijg je toch last van obstipatie? Dan kun je laxeermiddel op basis van psylliumvezels nemen, zoals Metamucil, dat honderd procent natuurlijke vezels bevat. Psylliumvezels laten de ontlasting meer water opnemen, waardoor deze zachter wordt en wat opzwelt. Dit stimuleert de stoelgang. Tip: sla voor de zekerheid vast Metamucil in voor vertrek, want het is maar de vraag of het vezelproduct in het buitenland in de schappen van de lokale apotheker ligt.