Stoptober: stop met roken samen met Nielson, Olcay en Koen

Rokers en ‘afgekickte’ rokers zullen het beamen: stoppen met roken is een hele uitdaging. Een uitdaging die zanger Nielson, modeontwerpster Olcay Gulsen en radio-dj van 100% NL Koen Hansen aangaan in oktober, de maand die is omgedoopt tot Stoptober. Het doel is dat talloze Nederlanders met hen meedoen. Nielson: “Ik snap het als een fan op Twitter tegen mij zeikt dat hij het zo zwaar heeft met het stoppen met roken, want ik heb het ook zwaar.”

Stoptober wil stoppers op een positieve manier ondersteunen, onder meer door 1 oktober tot collectief stopmoment uit te roepen. Deelnemers gaan de uitdaging niet alleen aan. Via een app en Facebookpagina kunnen lotgenoten elkaar treffen, ondersteunen en tips geven. Ook is er dit jaar voor het eerst een gratis magazine.

Nielson rookt al van jongs af aan en stoppen is nog nooit gelukt, maar daar wil hij met Stoptober verandering in brengen. “Ik stak mijn allereerste sigaret op het schoolplein op toen ik elf jaar was. Leeftijdsgenootjes rookten niet, want we zaten nog op de basisschool. Ik had een sigaret gestolen van mijn vader, die ik in mijn eentje rookte. Super ranzig natuurlijk, niemand vindt zijn eerste sigaret lekker. Het is net zoals je eerste biertje. Dat vind je ook niet lekker, maar je leert het lekker te vinden. En ja, nu ben ik de lul. Ik merk tijdens shows soms dat ik sneller buiten adem ben. Ik heb mezelf voorgehouden: waar houd je meer van: roken of muziek maken? Dat tweede is waar. Ik heb dus een goede motivatie.”

Olcay: “Ik sta letterlijk op met een sigaret en ga ermee naar bed”

Ook Olcay kan zich amper een leven zonder roken herinneren. Inmiddels is ze helemaal klaar met deze slechte gewoonte. Ze hoefde er dan ook niet lang over na te denken toen ze gevraagd werd mee te doen aan de Stoptober: “Ik begon op mijn dertiende en ik rook 1,5 tot 2 pakjes per dag. Ik sta dus letterlijk op met een sigaret en ik ga ermee naar bed. Ik vind het zo zwak van mezelf.” Dit is niet de eerste uitdaging die de modeontwerpster dit jaar is aangegaan. Ze volbracht een triatlon voor KWF Kankerbestrijding, terwijl ze naar eigen zeggen niet sportief is. “Ik denk soms dat ik een hekel aan mezelf heb dat ik al deze uitdagingen dit jaar ben aangegaan”, zegt ze lachend. Ze vervolgt op serieuze toon: “Ik ben al 37 jaar en ik moet radicaal mijn leven omgooien, wil ik gezond blijven en er goed uit blijven zien. Ik ben best ijdel. Dan is het tegenstrijdig om ongezond te eten en te veel te drinken en roken. Daarom maak ik dit jaar korte metten met al mijn slechte gewoontes.”

“Ik snap het als een fan tegen mij zeikt, want ik heb het ook zwaar”

Nielson, Olcay en Koen zullen hun strijd tegen roken delen op hun sociale media kanalen en Koen ook op de radio. Nielson: “Ik ga mijn fans ook oproepen om mee te doen. We kunnen elkaar helpen. Ik snap het als een fan op Twitter tegen mij zeikt omdat hij het zo zwaar heeft, want ik heb het ook zwaar. Ik hoop dat er een community ontstaat.”

Uit onderzoek blijkt dat als je 28 dagen niet rookt de kans vijf keer groter is om blijvend te stoppen met roken. Koen, die zijn vriendin tevergeefs al talloze keren heeft beloofd geen peuk meer op te steken, geloof hier helemaal in: “Na 28 dagen ben je gewend aan het feit dat je niet meer rookt. Ik houd mezelf voor dat je na Stoptober je niets smeriger voor kan stellen als roken.” Hij wil anderen er wel voor waarschuwen dat het vaak weer misgaat als je een paar biertjes ophebt. Ook Olcay staat er positief in: “Ik heb zoiets van, je bent een mietje als je dit niet kan.”