Met deze tips houd je je borsten gezond

Oktober staat in het teken van borstkanker, een ziekte waar inmiddels een op de zeven vrouwen mee te maken krijgt. Medisch thermograaf Francine van Broekhoven van de Groene Zuster is bang dat het aantal vrouwen met borstkanker zal toenemen, als we alléén doorgaan met mammografie. “Er is meer preventie en voorlichting nodig onder vrouwen. Bijvoorbeeld dat het dragen van een beha een secundaire oorzaak is van borstkanker.”

Mammografie is nooit preventief, aldus Francine. Zij deelt hiermee de mening van de Amerikaanse arts en auteur Ben Johnson, die momenteel weer volop in het nieuws is. “Mammografie is bedoeld om een tumor op te sporen. Maar als deze gevonden wordt, dan is die er dus al. Veel vrouwen weten dit niet en gaan elke twee jaar naar de bus voor preventie van borstkanker. Maar dat is het niet. Ze krijgen te horen dat alles goed is, maar een tumor heeft vijf jaar nodig om gezien te worden. Vrouwen denken dat als er niets te zien is, er ook niets aan de hand is. Dat is niet altijd het geval.”

Volgens Francine moeten we toe naar een combinatie van zowel anatomisch onderzoek, zoals mammografie of een echo, in combinatie met thermografie. Hierbij wordt gekeken naar de fysiologie van de borsten en naar eventuele ontstekingen. “Dan heb je een fantastisch onderzoek en kan je een beginnende tumor veel eerder in beeld krijgen.“ Thermografie is een methode die kijkt naar fysiologische beelden door middel van gevoelige infraroodcamera’s en speciale software. Dit geeft een preventief beeld over de gezondheid van borsten. Thermografie past volgens Francine binnen een levensstijl waarbij preventieve gezondheid centraal staat. Leefstijl is 95 procent belangrijker dat genetische oorzaken als het om borstkanker gaat. Naast het afnemen van thermografieën geven ze bij de Groene Zuster ook voorlichting over hoe vrouwen hun borsten gezond kunnen houden. Groen is het nieuwe roze, aldus Francine.

“Doe regelmatig je beha uit”

Voorlichting aan vrouwen over preventie is essentieel en dit wordt volgens Francine volledig genegeerd. Veel vrouwen, zoals Mya Verkerk-Goutsmit, die tot twee keer toe borstkanker heeft gehad, was niet op de hoogte van preventieve methodes. Ook geeft Mya aan dat de meeste vrouwen in haar omgeving zeggen dat ze nooit hun borsten onderzoeken. “Het is belangrijk dat vrouwen weten hoe ze hun borsten gezond kunnen houden. Lymfe moeten normaal en vrij kunnen bewegen. Dit kan niet met een beha. Door het dragen van een beha stagneren de lymfe en kunnen de afvalstoffen niet worden afgevoerd. Als je een beha draagt, zeg je eigenlijk tegen de afvaldienst: vandaag hoef je niet te komen. Al die afvalstoffen kunnen voor ontstekingen zorgen en uiteindelijk voor ernstige aandoeningen in de borst. Het dragen van een beha is een secundaire oorzaak van borstkanker.”

Francine van Broekhoven | Foto: Jacqueline de Haas

Het is dus belangrijk dat vrouwen regelmatig hun beha uitdoen. Wat kunnen vrouwen volgens Francine nog meer doen om hun borsten gezond te houden? “Zorg ervoor dat je je borsten elke dag een halve minuut droog borstelt. Hierdoor gaat de lymfe stromen. Ook is het goed om je borsten te masseren. Zwemmen is een goede beweging voor de borsten en ook trampoline springen houdt de lymfe in beweging, waardoor afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten.”

“Kijken is net zo belangrijk als voelen”

Ook zelfonderzoek is belangrijk volgens Francine. “Borstkanker krijg je meestal maar in één borst en zelden in beide borsten tegelijk. Ga een keer in de veertien dagen voor de badkamerspiegel staan en kijk of er iets veranderd is in je borsten. Dit kan een ingetrokken tepel zijn, sinaasappelhuid of een optrekkende borst. Kijk of er in de symmetrie iets veranderd is. Kijken is net zo belangrijk als voelen.”
Tenslotte is het belangrijk dat vrouwen niet wachten tot ze vijftig zijn en een oproep krijgen voor borstkankeronderzoek in de bus. Francine is een voorstander van dat vrouwen op jonge leeftijd beginnen met borstonderzoek en de gezondheid van hun borsten. “Ik raad vanaf je dertigste thermografie aan en dan iedere twee tot vijf jaar.” We hebben nu dertig jaar mammografie en het aantal vrouwen met borstkanker blijft oplopen. “Als we zo doorgaan, blijft het cijfer toenemen. We hebben echt iets anders nodig. Als we het gaan combineren, zijn we een heel eind.”