Food influencer Rens Kroes deelt haar passie voor eten bij TEDxAmsterdamWomen

Rens Kroes
Rens Kroes
Foto: Anna Timmer

Tijdens de zevende editie van TEDxAmsterdamWomen in het Koninklijk Instituut voor de Tropen stonden deze week zestien sprekers voor een bomvolle zaal met vrouwen (en een enkele man). Ook auteur en food influencer Rens Kroes mocht in tien minuten haar passie voor en visie op voeding met de zaal delen. “Wij hadden vroeger altijd vers en onbewerkt eten op tafel staan.”

Voor Rens is het normaal om gezond, vers en onbewerkt te eten. Haar opa was een biologische boer en liep zijn tijd ver vooruit. Haar oma was een kruidenvrouw. Ook haar ouders hadden een grote groente- en kruidentuin en reden gerust om een extra twintig kilometer naar een biologische winkel te gaan, zodat er vers en onbewerkt eten op tafel stond. “Mijn moeder was vooral van het gezonde. Ze vertelde altijd waarom we iets aten en waarom dit goed voor ons was. Daar hadden we dan gesprekken over. Ik vond dat super interessant en daarom doe ik nu wat ik doe. Ik heb van mijn familie meegekregen dat het belangrijk is dat je weet wat je eet.”

“Ik ben nooit excessief met eten bezig geweest”

Voeding is momenteel een hot topic en veel mensen zijn bezig met hun gezondheid. Hoe kijkt Rens hier tegenaan? “Het gaat voor mij om bewustwording en dat je eet waar jij je goed bij voelt. Ik stimuleer mensen om vers te eten, whole foods. Dat is voor mij gezond. Het is belangrijk dat de voeding die je eet jouw lichaam gelukkig maakt, dat je er energie van krijgt en dat je mineralen en vitamines binnenkrijgt.” Naast voeding richt Rens zich op ontspanning, beweging en het mentale aspect. “Als je gezond eet, heeft dit ook een impact op je mentale gemoedstoestand. Als je bewust met eten bezig bent, ga je ook meer nadenken over de andere aspecten van je leven, zoals ontspanning, frisse lucht, sporten en bewegen.”

Een van de andere sprekers tijdens TEDxAmsterdamWomen was Eric van Furth, directeur van GGZ Rivierduinen eetstoornissen Ursula. Hij heeft ruim dertig jaar ervaring met mensen die een eetstoornis hebben. Hij vraagt zich af of we niet doorslaan met onze focus op gezond eten. Hoe kijkt Rens hier tegenaan? “Als je te extreem over bepaalde dingen gaat nadenken en obsessief dingen gaat doen, dan is dat natuurlijk nooit goed. Te veel of te weinig eten, te veel of te weinig sporten: het gaat om de balans. Door mijn opvoeding ben ik mijn bewust van mijn voedingspatroon en heb ik altijd geleerd om de balans te vinden. Ik ben dus nooit excessief met eten of wat dan ook bezig geweest. Ik leg mijn volgers niets op en er moet niets van mij. Ga lekker de keuken in, kook met plezier en ga genieten van eten, dat is waar het voor mij om gaat.”

Rens woont inmiddels met haar partner in New York, heeft vier boeken op haar naam staan en deelt veel van haar recepten met haar fans op haar website. “Ik wil op een positieve manier bezig zijn met voeding. Ik raak geïnspireerd als ik hoor dat mensen die zich eerst futloos voelden en door mijn recepten anders zijn gaan eten, aan het genieten zijn en weer vol energie zitten.”

Sprekers TEDxAmsterdamWomen