Is Virtueel Particulier Netwerk het antwoord op illegaal downloaden?

Foto: Pixabay

Jarenlang werd het downloaden van films en series in Nederland gedoogd. Via populaire websites als Kickasstorrents en The Pirate Bay konden filmliefhebbers zonder gevolgen films downloaden of streamen. Die tijden zijn echter voorbij. Er wordt steeds meer jacht gemaakt op piraterij, zowel vanuit de overheid als vanuit filmdistributeurs. Ligt het antwoord bij het Virtueel Particulier Netwerk (VPN)?

Filmdistributeur Dutch Filmworks heeft in september van dit jaar besloten de jacht te openen op overtreders, oftewel mensen die films en series van hun hand illegaal downloaden. Zij gaat hen schikkingsvoorstellen van honderden euro’s per illegaal gedownloade film of serie sturen. Door het illegale downloaden en streamen loopt het bedrijf jaarlijks miljoenen euro’s mis. Wat gaan ze concreet doen? Ze gaan zes weken in de gaten te houden wie er één van hun nieuwe films of series downloadt of streamt met een app als Popcorn Time. Volgens het bedrijf gaat het per uitgave al snel om honderdduizenden illegale downloaders. De film Mechanic: Resurrection bijvoorbeeld is volgens het bedrijf in een jaar tijd 235.000 keer illegaal in Nederland gedownload.

Blokkades omzeilen

Eind september deed de rechtbank in Den Haag uitspraak in de zaak The Pirate Bay. Deze site moet voorlopig geblokkeerd worden door klanten van Ziggo en XS4all. Beide providers werden opgedragen om binnen tien werkdagen de blokkade in te voeren. De nieuwe blokkade moet in ieder geval actief blijven totdat de Hoge Raad een vonnis heeft geveld in de bodemprocedure in de zaak. Daarnaast is Stichting Brein hard aan het strijden om de distributie van illegale content tegen te gaan. Zo heeft Moviestreamer het aanbod van abonnementen voor iptv-pakketten per direct offline moeten halen. Moviestreamer zei hierover dat hun dienst slechts het vinden van elders op het internet beschikbare streams makkelijker maakte.

Is VPN het antwoord op de klopjacht die er gaande is? Een VPN-verbinding is een beveiligde verbinding tussen jouw computer (of mobiel apparaat) en de VPN-provider waar je lid van bent. Deze versleutelde verbinding komt tot stand door alle gegevens die ‘over de lijn gaan’ te versleutelen. Met een dergelijke verbinding is het mogelijk om anoniem te downloaden en de blokkades van The Pirate Bay te omzeilen. Doorgewinterde downloaders hebben dus in feite niets te vrezen: er zijn verscheidene mogelijkheden om probleemloos te kunnen blijven downloaden. Zo zijn er altijd meerdere (digitale) wegen die naar Rome leiden.