Emile Roemer stopt bij de Socialistische Partij (SP)

Foto: Wouter Engler (CC BY-SA 4.0)

Emile Roemer (55) stapt in januari op als leider van de Socialistische Partij (SP). Dit maakte de politicus uit Boxmeer woensdagochtend bekend tijdens een speciale persconferentie in Den Haag waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

“Beste mensen, ik wil meedelen wat u al zag aankomen. Na 11 jaar kamervoorzitterschap is het de hoogste tijd dat een ander het stokje gaat overnemen”, aldus een geëmotioneerde Roemer. “Ik wil de weg vrijmaken voor een nieuwe lichting SP’ers.” Roemer verlaat in januari ook de Tweede Kamer.

Roemer verkeert al enige tijd in een lastige positie. De laatste drie verkiezingen bleef het aantal zetels steken op maximaal 15. Ook intern is er veel kritiek op de SP-top.

Opvolgster

Zijn opvolgster is Lilian Marijnissen (32). “Wij treffen aan de deur mensen die PVV of Baudet stemmen. Maar wie staat er op voor de gewone mensen? De SP”, aldus Marijnissen. Marijnissen zit sinds maart in de Kamer. Ze is de dochter van Jan Marijnissen onder wiens leiding de partij groot werd.

Roemer zit sinds 2006 in de Tweede Kamer voor de SP. Hij volgende in 2010 Agnes Kant op als fractievoorzitter. Hij was ook lijsttrekker bij de verkiezingen in 2010, 2012 en maart dit jaar.

Lees ook: