EO komt met serie over appen achter het stuur

Foto: ANP

De Evangelische Omroep (EO) komt met een onlineserie over appen achter het stuur. In de serie ‘Online in de vangrail’ probeert presentator Joram Kaat van zijn app-verslaving af te komen. Hij spreekt met (families van) slachtoffers en deskundigen om zich bewust te worden van de impact en de omvang van app-gedrag achter het stuur. De vijfdelige serie is gemaakt door BEAM, het jongerenplatform van de omroep, en is vanaf 4 januari elke donderdag te zien op NPO3lab.

Het idee voor het programma komt van de presentator. ,,Regelmatig betrap ik mezelf erop dat ik half op de vluchtstrook rijd omdat ik op mijn telefoon kijk. Toen vrienden mij hierop aanspraken, besloot ik dat het genoeg was.” In de serie brengt hij niet alleen de gevaren in beeld, maar zoekt hij ook naar oplossingen, zoals apps die de telefoon vergrendelen tijdens het rijden.

,,Het idee voor het programma ontstond al voordat dit onderwerp in de media kwam”, aldus een woordvoerster. De makers hopen met de serie jongeren bewuster te maken van hun app-gedrag achter het stuur. Door het online uit te zenden, denkt de omroep de doelgroep te kunnen bereiken. ,,Maar we sluiten niet uit dat het uiteindelijk op televisie komt.”

Joram Kaat brengt in ‘Online in de vangrail’ ook een bezoek aan Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) en rijdt mee met de verkeerspolitie.