Politie let op vuurwerktoeristen

Foto: ANP

Vuurwerktoeristen die hun pijlen in Duitsland gaan halen, lopen dit jaar meer kans op een politiecontrole aan de grens. Steeds meer Nederlanders komen met zwaarbeladen auto’s en zelfs boedelbakken vol vuurwerk uit Duitsland. ,,Dat is verboden. Wie tegen de lamp loopt, is zijn vuurwerk kwijt en kan rekenen op een dikke boete”, aldus een woordvoerder van de politie Oost-Nederland.

Vorig jaar zorgden tienduizenden vuurwerktoeristen in de laatste drie dagen van het jaar voor lange files en verkeersopstoppingen aan de grens met Duitsland. In Duitse grensdorpen zijn tientallen verkooppunten van vuurwerk, dat daar door minder strenge regelgeving goedkoper is. Reden voor de politie om dit jaar extra op te letten. ,,Onze focus ligt op de illegale onlinevuurwerkhandel, maar het moet niet te gek worden aan de grenzen.”

Invoer van vuurwerk moet formeel 48 uur van tevoren worden gemeld bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Een particulier mag niet meer dan 25 kilo in bezit hebben. Het vuurwerk moet voldoen aan de Nederlandse regels. Een boete kan oplopen tot 1500 euro. De verkoop in Duitsland begint volgende week donderdag.