Vaker op vakantie en meer naar het buitenland

Foto: ANP

Nederlanders zijn in 2017 vaker op vakantie gegaan en hebben vaker reizen naar het buitenland geboekt. Met een totaalbedrag van 16,8 miljard in 2017, hebben Nederlanders aan vakanties ongeveer 1 miljard euro meer uitgegeven dan in 2016. Het totale aantal vakanties is met 3 procent gestegen, vakanties naar het buitenland stegen met 7 procent. Dit blijkt uit het ContinuVakantieOnderzoek 2017 van NBTC-NIPO Research.

Ruim 13 miljoen Nederlanders (zo’n 82 procent van de bevolking) zijn in 2017 een of meerdere keren op vakantie geweest. De populairste vakantielanden zijn nog altijd Duitsland, Frankrijk en Spanje. Griekenland was door de vluchtelingencrisis in voorgaande jaren minder in trek, maar werd in 2017 weer volop bezocht (40 procent meer dan in 2016). Vakanties naar Turkije zijn daarentegen flink gedaald (min 40 procent), als gevolg van de terreurdreiging en de politieke onrust in het land.

Het aantal vakanties in eigen land is afgelopen jaar met 17,6 miljoen gelijk gebleven. Wel was de Veluwe als bestemming voor het eerst populairder dan de Noordzeebadplaatsen.