Baudet doet aangifte tegen Ollongren

Foto: ANP

Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie, doet aangifte tegen minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Hij meldt dat via Twitter. Om 12.30 uur licht hij zijn aangifte toe tijdens een persconferentie in het Amsterdamse hotel De l’Europe, in het bijzijn van Theo Hiddema, die zal optreden als zijn advocaat.

Ollongren betichtte Baudet vrijdagavond in een lezing van het betrekken van ras in het politieke debat. ,,De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt. De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat”, zei de minister in de Burgemeester Dales Lezing, die ze vrijdagavond uitsprak in Nijmegen.

Ze verwees naar een omstreden uitspraak van Yernaz Ramautarsing, in Amsterdam tweede op de lijst van FvD voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die zou ooit in een interview hebben gezegd dat de hoogte van iemands IQ afhangt van het volk waar hij toebehoort en dat Surinamers minder slim zijn dan Nederlanders. In een debat met Femke Halsema weigerde Baudet afgelopen week afstand te nemen van die uitspraak. ,,Volgens Baudet was dit een wetenschappelijk debat. Daar wilde hij zich niet in mengen. Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras”, aldus Ollongren.