Proces Angels-kopstukken uitgesteld

Foto: ANP

Drie vermeende kopstukken van de Haarlemse chapter van de Hells Angels krijgen extra tijd om hun strafzaak voor te bereiden. De rechtbank in Haarlem willigde vrijdag hun verzoek om uitstel in. Hun zaken, die komende maand zouden worden behandeld, zijn verplaatst naar de tweede helft van mei en juni. De uitspraak in het proces is verplaatst naar 18 juli.

Chapterpresident Lysander de R. (36), Ricardo van der H. (43) en Frank L. (38) vroegen de rechtbank donderdag met klem hun zaken niet op de geplande data in april te behandelen. De R. en L. hebben te weinig tijd gehad hun eigen verdediging voor te bereiden, zeggen zij. Digitaal bewijsmateriaal kwam later dan toegezegd en de laptops waarmee ze het moesten bestuderen deugden niet. Van der H. wil uitstel omdat hij begin april aan zijn rug wordt geopereerd.

De drie staan samen met zes mede-clubleden en de vriendin van De R. terecht voor een waslijst aan criminele activiteiten, waaronder wapenbezit, afpersing, bedreiging en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Alle verdachten werden eind januari vorig jaar aangehouden bij een gecoördineerde actie, waarbij de volledige chapter werd opgerold. De R. zat op dat moment een celstraf van dertig maanden uit wegens wapenbezit en mishandeling.

Volgens justitie is de chapter onder meer betrokken bij de geweldsuitbarsting tussen Hells Angels en de rivaliserende Mongols in april 2016 bij het Van der Valk Hotel in Rotterdam. Ook zouden de Angels achter de bedreiging zitten van de eigenaar van een sporthal in het Noord-Hollandse Hoogwoud, waar een show van motorclub Rogues MC zou worden gehouden. De sporthal werd meerdere malen beschoten.