Raad van State centraal op Grondwetdag

Foto: ANP

DEN HAAG – De Raad van State staat dit jaar centraal tijdens de Grondwetdag die deze keer twee dagen duurt. Speciaal voor deze gelegenheid opent het hoogste bestuursorgaan van Nederland zijn deuren voor bezoekers. Die krijgen rondleidingen in het onderkomen van de Raad van State aan de Kneuterdijk in Den Haag.

In 2014 werd voor het eerst het Grondwetfestival georganiseerd, als onderdeel van de viering van 200 jaar Koninkrijk. Elke vijf jaar wordt het festival herhaald. In tussenliggende jaren zijn er de kleinschaliger grondwetdagen.

Vrijdag en zaterdag kunnen belangstellenden onder leiding van prominenten een wandeling maken langs het Grondwetpad in Den Haag. De route voert langs plekken die verband houden met de Grondwet, zoals de Tweede Kamer, het Torentje van premier Rutte, de Gevangenpoort, Paleis Lange Voorhout en het gebouw van de Hoge Raad.

De rondleiders zijn onder anderen de Haagse burgemeester Pauline Krikke, oud-voorzitter van de Tweede Kamer Wim Deetman, vice-president van de Raad van State Piet Hein Donner en Europarlementariër Wim van de Camp.

De Grondwetdag wordt georganiseerd door onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken, voorlichtingscentrum ProDemos en de gemeente Den Haag.