FVD en DENK niet in stadsbestuur Amsterdam

Foto: ANP

Forum voor Democratie (FVD) en DENK komen definitief niet in het stadsbestuur van Amsterdam. Volgens informateur Maarten van Poelgeest ziet geen van de partijen een coalitie met FVD zitten. GroenLinks, die de meeste stemmen kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen, wil bovendien niet verder praten met DENK.

Van Poelgeest sprak de afgelopen dagen met alle twaalf de gekozen partijen. De nieuwkomers scoorden allebei drie zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorige week. GroenLinks, die met tien zetels als winnaar uit de bus kwam, gaf eerder al aan niet met deze partijen in zee te willen. Desondanks mochten ze toch komen praten met de informateur.

Van Poelgeest heeft op basis van de gesprekken vier mogelijke coalities voorgesteld, die allemaal uit vier partijen bestaan. Het gaat om varianten van GroenLinks met D66, PvdA, VVD, SP en de Partij voor de Dieren. De informateur noemde alles opties even kansrijk.

Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks, gaf eerder aan dat zijn voorkeur uitgaat naar een linkse coalitie. Maar hij concludeerde zelf ook al dat hij daarmee geen meerderheid in de raad kan halen.

Het huidige college van burgemeester en wethouders bestaat uit D66, de partij die vier jaar geleden won, VVD en SP. Volgens Van Poelgeest werd in alle gesprekken gezegd dat het de afgelopen jaren niet goed ging in deze combinatie. D66 verloor nu flink bij de verkiezingen en zakte van veertien naar acht zetels.