Rutte kijkt met extra belangstelling naar SGP

Foto: ANP

Het kabinet kijkt met ,,extra belangstelling” naar de mening van de SGP, zei premier Mark Rutte zaterdag op het jubileumcongres van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Die viert haar honderdjarig bestaan.

,,Ik kan u ook zeggen dat ook het huidige kabinet kijkt met enige zorg naar de zeer bescheiden meerderheid die het heeft in het parlement en daarin ook met extra belangstelling naar de opvattingen kijkt van de staatkundig gereformeerden”, zei Rutte.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kan slechts bogen op een meerderheid van één stem in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Ook tijdens de eerste twee kabinetten van Rutte werd geregeld een beroep gedaan op de steun van de SGP.

Rutte prees zijn ,,beste vrienden” volop. Volgens hem is ,,de eigen en unieke plek van de SGP in ons politiek bestel inmiddels onbetwistbaar geworden”. Dat lukt dankzij een combinatie van heldere principes gekoppeld aan een positieve grondhouding tegenover ,,verstandige” voorstellen van anderen.

,,Wij waarderen het dat het kabinet uitstraalt steeds op zoek te zijn naar bredere steun in de Kamer”, zei partijleider Kees van der Staaij later in zijn rede. Al voegde hij er ook aan toe dat het ook ,,bittere noodzaak” is.

Hij maakte duidelijk waar zijn partij aan hecht. Zo zal hij Rutte III ,,krachtig” aanspreken op een pro-Israëlkoers en riep hij het kabinet op tempo te maken met regelgeving zodat winkeliers niet gedwongen kunnen worden hun winkels op zondag open te hebben.

Ook wil hij de financiële positie van gezinnen verbeterd zien, vooral de belastingdruk voor eenverdieners stoort hem. Het ,,fanatiek-seculiere gedachtegoed van D66 en niet zelden ook de VVD” op gebied van abortus en euthanasie heeft tegendruk nodig.