Juncker ‘open voor discussie’ over EU-korting

Foto: ANP

De Europese Commissie staat open voor een discussie met de lidstaten die hun jaarlijkse EU-korting na 2020 dreigen te verliezen, zoals Nederland. Volgens voorzitter Jean-Claude Juncker zijn de leiders van deze landen ,,niet bereid te aanvaarden dat met het vertrek van de Britten ook de kortingen verdwijnen. Ik weet dat dit enige frustratie geeft maar zo gaat dit.”

Premier Rutte reageerde scherp op het voorstel om het meerjarenbudget van 2021 tot en met 2027 met bijna 300 miljard euro te verhogen tot circa 1300 miljard. Door de brexit ontstaat jaarlijks een gat van zo’n 13 miljard euro. Als de korting van jaarlijks een miljard verdwijnt loopt de rekening voor Nederland onacceptabel hoog op, vindt Rutte. Brussel wil de kortingen in vijf jaar afbouwen.

Premier Margaret Thatcher bedong in 1984 een permanente korting op de EU-bijdrage. Daardoor moesten andere landen meer afdragen, zoals Nederland, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk en Zweden. Daarvoor werden ze uiteindelijk gecompenseerd. Voor Nederland is dat sinds 2005 het geval. Nu de Britten uit de EU gaan, verdwijnen logischerwijs ook de andere kortingen, vindt Brussel.