Wapen moordpoging Oss bij verdachte tbs’er

Foto: ANP

Het vuurwapen dat in 2015 is gebruikt bij de poging om de Osse Bianca van der H. te vermoorden is teruggevonden bij de tbs’er die voor de zaak is aangehouden. Ook telefoongegevens, camerabeelden en signalement wijzen in de richting van verdachte Marco F. De officier van justitie heeft dat vrijdag gezegd op de eerste openbare zitting in de strafzaak tegen de 47-jarige man.

Bianca van der H. werd op 1 april 2015 in haar eigen huis in Oss beschoten, maar wist op tijd weg te duiken en overleefde de aanslag. Ze raakte slechts lichtgewond aan haar arm.

De Osse vrouw is een bekende in het criminele milieu. Ze was de vriendin van Hans van Geenen, die in 2008 werd gedood bij een schietpartij op de A73 tussen Venlo en Nijmegen, vermoedelijk wegens een conflict in het drugsmilieu. Zelf zat ze ook in de hennepteelt en eerder dit jaar is ze nog veroordeeld voor wapenbezit.

De politie denkt dat Marco F. opdracht voor de aanslag heeft gekregen van Martien R., haar ex en lid van een beruchte misdaadfamilie. Tegen hem is tot dusver echter onvoldoende bewijs gevonden. Martien R. werd ook verdacht van de moord op Hans van Geenen maar in hoger beroep vrijgesproken.

In 2016 werd opnieuw een aanslag het leven van Bianca van der H. beraamd, maar toen maakte de schutter een vergissing en werd in Berghem een andere vrouw door het hoofd geschoten. Dit slachtoffer overleefde de aanslag ook. De dader is tot dusver niet gevonden.

Marco F. is tot tbs veroordeeld vanwege een gewapende overval op een winkel in het Overijsselse Holten, een paar dagen voor de liquidatiepoging in Oss. De strafzaak tegen hem zal eind dit jaar inhoudelijk worden behandeld.