Oud-Kamerlid Servaes directeur Oxfam Novib

Foto: ANP

Oxfam Novib heeft vanaf oktober een nieuwe algemeen directeur. Oud-PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes volgt dan Farah Karimi op die tien jaar leiding heeft gegeven aan de organisatie voor ontwikkelingssamenwerking.

Voor de PvdA was Servaes buitenland-woordvoerder en onder meer betrokken bij het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne die de 298 inzittenden in juli 2014 het leven kostte. Ook heeft hij gewerkt als diplomaat in Londen en voormalig Joegoslavië en was hij plaatsvervangend directeur van de Directie Sociale Ontwikkeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

,,Ik ben thuis opgegroeid met zo’n alternatieve wereldkaart van Novib aan de muur en heb de organisatie altijd bewonderd”, aldus Servaes.

Begin dit jaar zegden vele honderden Nederlandse donateurs hun lidmaatschap op toen bleek dat Britse Oxfam-medewerkers in Haïti hadden meegedaan aan seksfeesten met jonge prostituees. Dat was na de aardbeving op het eiland in 2010. ,,Oxfam Novib staat af en toe stevig onder druk, zoals in de laatste paar maanden”, zegt Servaes. ,,Ik zal alles doen om de verwachtingen en het vertrouwen van honderdduizenden donateurs en andere supporters waar te maken.”