Moeder Hugo Borst overleden

Foto: ANP

De moeder van schrijver en AD-columnist Hugo Borst is overleden. Moeder Borst, die aan alzheimer leed, was onderwerp van de kroniek ‘Mijn ma’, die Hugo Borst sinds 2015 elke zaterdag bijhield in het AD-magazine. Ze was 89 jaar oud en overleed in het verpleeghuis waar ze woonde.

Mede door de gang van zaken in zijn moeders verpleeghuis die Borst beschreef, kwam een beweging op gang voor betere zorg in verpleeghuizen. De schrijver stelde zelf, samen met onderzoeker Carin Gaemers, het manifest ‘Scherp op ouderenzorg’ op. Het kreeg meer dan 100.000 steunbetuigingen en leidde ertoe dat het kabinet 2,1 miljard euro aan extra geld voor verpleeghuiszorg beschikbaar stelde voor de komende jaren.

Momenteel worden de normen nog ‘contextgebonden’ gemaakt. De redenering daarbij is dat niet elke persoon in een verpleeghuis dezelfde soort of hoeveelheid zorg nodig heeft. ,,Deze contextgebonden normen kunnen in theorie hoger of lager uitvallen dan de bestaande tijdelijke normen”, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) eerder dit jaar daarover. ,,Maar er is geen aanleiding om nu te veronderstellen dat het gereserveerde bedrag van 2,1 miljard omlaag kan.”

De openhartige columns van Borst over zijn dementerende moeder werden bewerkt tot twee boeken: Ma (2015) en Ach, moedertje (2017), en een solo-toneelvoorstelling met Eric Corton en later Loek Peters in de hoofdrol.

Borst en Gaemers kregen de Machiavelliprijs 2016 voor hun manifest, een jaarlijkse onderscheiding voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Volgens de jury schreven de twee met hun manifest politieke geschiedenis door in recordtempo het onderwerp ouderenzorg uit de politieke sfeer vandaan te halen.