Verdachten bedreiging burgemeester vrijgelaten

Foto: ANP

Twee mannen uit Landgraaf, die worden verdacht van het bedreigen van de burgemeester van Voerendaal, zijn vrijdag voorlopig vrijgelaten. Ze blijven wel verdachten, meldt het Openbaar Ministerie. De twee waren begin augustus opgepakt. Ze zouden ook brand hebben gesticht in een loods in die Limburgse gemeente.

Een derde verdachte, een 48-jarige man uit Heerlen, was vorige week al in vrijheid gesteld. Maar ook hij blijft verdachte.

Burgemeester Wil Houben was op 26 februari met de auto onderweg naar het gemeentehuis toen een man met een bivakmuts de weg op liep en een wapen op hem richtte. De burgemeester ontsnapte door hard weg te rijden. De bedreiging lijkt niet op zichzelf te staan, maar deel uit te maken van een reeks gezagsondermijnende incidenten, aldus de politie. Zo werd in 2017 de auto van een wethouder in brand gestoken.

De bedreiging van Houben lijkt volgens de politie een waarschuwing tegen de gemeente en andere diensten die betrokken zijn bij de bestrijding van criminaliteit in Voerendaal. Sinds 2016 zijn hennepkwekerijen en een drugslaboratorium ontmanteld en zijn daaraan gelinkte belastingschulden geïnd.