Toneelprijzen voor Vanden Broecke en Holla

Foto: ANP

Bruno Vanden Broecke heeft de Louis d’Or, de prijs voor de beste toneelhoofdrol door een acteur, gewonnen met zijn rol in PARA. Karina Holla won de Theo d’Or, de prijs voor de beste actrice in een dragende rol, met haar rol ROMP. Dat bleek zondag in Amsterdam tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

,,In alles is Bruno Vanden Broecke in PARA een acteur die niet lijkt te acteren: hij wórdt zijn personage”, aldus de jury over de Vlaamse winnaar van de Louis d’Or. Over de winnares van de Theo d’Or oordeelt de jury: ,,Karina Holla weet in de voorstelling ROMP alle expressie en zeggingskracht van haar personage samen te ballen in hoofd en stem. Gekluisterd aan het bed maakt ze haar performance zowel aangrijpend als jaloersmakend vitaal en levenslustig.”

De Arlecchino en Colombina, prijzen voor de beste bijdragende rol, gingen naar Vanja Rukavina voor zijn rol in The Nation en naar Maureen Teeuwen voor haar vertolking in Dumas/La Dame/DeSade. De winnaar van de Arlecchino wordt geprezen om zijn ,,adembenemend spel”, het spel van de winnares van de Colombina is ,,een genot”.

Producent Senf Theaterpartners ontving de Prosceniumprijs voor de wezenlijke bijdrage aan het Nederlands toneel. En de Regieprijs ging naar Guy Weizman voor Salam. Senf Theaterpartners laten een ,,mooie balans zien tussen urgentie en toegankelijkheid, tussen te verwachten kwaliteit en een groeiend aandeel aan risico en maatschappelijk engagement. Tevens doorbreken zij de waterscheiding tussen de gesubsidieerde en de vrije sector.” Winnaar van de regieprijs Guy Weizman biedt met zijn ,,discipline-overschrijdende en associatieve theatertaal een unieke ervaring.”

De VSCD Mimeprijs was voor For The Time Being van Schweigman & Slagwerk Den Haag. Theater Sonnevanck en Toneelgroep Oostpool wonnen de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdproductie met Princess. Janne Desmet verdiende ook een Gouden Krekel, voor de meest indrukwekkende podiumprestatie met haar rol in Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten van Schippers & Van Gucht en het paleis.