Kritische reacties op analyse klimaatakkoord

Foto: ANP

Oppositiepartijen reageren kritisch op de analyse van de plannen van de partijen die onderhandelen over een Klimaatakkoord. Volgens PVV-leider Geert Wilders blijkt uit de analyse van het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving dat de kosten nog hoger zijn dan gedacht. ,,Burgers worden als citroenen uitgeknepen voor die peperdure groene gekte! Kabinet wil huishoudens compleet failliet laten gaan. Waanzin. Kappen ermee”, twittert hij.

GroenLinks noemt politiek leiderschap nodig voor het uitwerken van het klimaatakkoord. ,,Het kabinet moet nu richting geven aan een robuust en rechtvaardig klimaatbeleid en daarbij duidelijk maken dat de rekening van de energietransitie niet eenzijdig bij burgers mag komen te liggen”, vindt Kamerlid Tom van der Lee. ,,Klimaatrechtvaardigheid en het principe de vervuiler betaalt betekenen dat we van de grote vervuilende bedrijven een grotere bijdrage zullen moeten vragen.”

Volgens de Partij voor de Dieren strandt het klimaatakkoord door polderen. ,,De klimaatplannen zijn weggesmolten tot een boterzachte inventarisatie van vrijblijvende intenties”, zegt zij in een reactie. De PvdA noemt de klimaatvoornemens ,,een hoop mooie woorden, maar ondertussen gebeurt er niks. De aanpak van de klimaatverandering loopt weer vertraging op. En het is ook nog niet duidelijk of het kabinet de kosten eindelijk eens gaat verhalen op de grote vervuilers en de grote bedrijven, of dat de rekening weer bij de gewone Nederlanders komt te liggen”, zegt Kamerlid William Moorlag. De ,,vrijblijvendheid bij het kabinet” moet er wat hem betreft af.

Kamerlid Rob Jetten van regeringspartij D66 stelt zich positief op. Hij noemt het ,,goed nieuws dat de klimaatdoelen haalbaar zijn. Nu politieke keuzes maken zodat we snel een ambitieus klimaatakkoord sluiten”, zegt hij op Twitter. Agnes Mulder van coalitiegenoot CDA vindt dat er ,,nog veel open einden zijn”. ,,Het kabinet is nu aan zet. Het CDA wil een wenkend perspectief dat draagbaar, haalbaar en betaalbaar is”, laat ze weten.

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) is eveneens positief, maar dringt wel aan op vaart. ,,Vanaf morgen komt het erop aan dat we de juiste maatregelen ook daadwerkelijk gaan nemen. Dat moet snel, dat moet goed, dat moet rechtvaardig. We kunnen het ons niet veroorloven om de klimaatrekening door te schuiven naar onze kinderen.”