Agenten willen rol familie Henriquez beperken

Foto: ANP

De advocaten van de twee agenten die terechtstaan voor de fatale arrestatie van Mitch Henriquez juni 2015 in Den Haag, willen dat de familie van de Arubaan een minder grote rol krijgt in de strafzaak die nu in hoger beroep loopt. Tijdens de rechtszaak vorig jaar was er veel aandacht en tijd voor de familie en hun advocaten.

,,De eerste aanleg werd overheerst door verzoeken, wensen en nieuwe stukken van de kant van de nabestaanden”, zei advocaat Thijs Kelder namens de twee agenten dinsdag tijdens een zogeheten regiezitting van het Haagse hof, voor de gelegenheid uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol.

De verdediging had zich volgens hem ,,bewust terughoudend” opgesteld vanwege de gevoeligheid van de zaak. ,,Dat is achteraf gezien een verkeerde keuze geweest, de verdediging is daardoor geschaad.” De rechtbank in Den Haag veroordeelde de twee agenten eind vorig jaar tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar.

Het pleidooi van de advocaten moest vorig jaar zelfs diverse keren onderbroken worden ,,omdat de advocaat van de nabestaanden berichten en documenten stuurde naar de voorzitter dan de rechtbank”. Kelder heeft dat naar eigen zeggen nog nooit meegemaakt. ,,In hoger beroep moet dat echt anders.”

De nabestaanden van de 42-jarige Arubaan strijden al lange tijd om openbaarheid van de identiteit van de twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie. Tot nu toe hebben zij altijd nul op het rekest gekregen. Ook dinsdag deed advocaat Richard Korver opnieuw een verzoek daartoe. ,,Juist een proces dat handelt over de dood van een burger door toedoen van overheidsdienaren dient volledig transparant te zijn.”

De agenten en ook het Openbaar Ministerie verzetten zich daartegen. De agenten, afgeschermd in de rechtszaal, met vervormde stemmen en aangeduid als DH01 en DH02, vrezen naar eigen zeggen nog altijd voor hun veiligheid en die van hun gezin. ,,Ik kijk nog altijd iedere dag over mijn schouder”, zei DH02 tegen de rechter. DH01 heeft kort na de dood van Henriquez met zijn gezin moeten onderduiken.

Het hof beslist op 5 december over de onderzoekswensen die tijdens de regiezitting zijn gedaan. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep staat gepland voor begin april.