Goed nieuws voor binnenvaart: eindelijk regen

Foto: ANP

Goed nieuws voor binnenvaartschippers: eindelijk wordt er flink wat regen verwacht in het stroomgebied van de Rijn. Van woensdag tot en met volgende week maandag valt op grote schaal neerslag, zo’n 20 tot 40 millimeter. Dat meldt Weeronline.

Door de regenval zullen de rivierstanden langzaam stijgen. De huidige waterstand van de Rijn bij Lobith, waar de rivier Nederland binnenkomt, is volgens Rijkswaterstaat 6,55 meter boven NAP. Dat is nog altijd slechts 5 centimeter boven het laagterecord van 29 oktober.

Naar verwachting zal de waterstand bij Lobith door de neerslag tientallen centimeters stijgen, wat ook de waterstanden van de Waal, Nederrijn en de IJssel ten goede komt. Dat betekent goed nieuws voor binnenvaartschippers. Zij ondervinden grote hinder van de lage waterstanden: te zware schepen lopen aan de grond, schippers kunnen bij veel kades alleen nog met een ladder van boord klimmen.

Hoe lang het regenachtig blijft, is afwachten. Volgens het Europese weermodel ECMWF houdt een wisselvallig weertype langere tijd aan, neerslaggebieden vanaf de oceaan volgen elkaar volgens deze verwachting in rap tempo op.

Een Amerikaans weermodel acht de kans op aanhoudende neerslag minder groot. Een nieuw hogedrukgebied vanuit het zuiden zou roet in het eten gooien en een serie droge dagen meebrengen.