Kunstliefhebber blijkt jeugdige museumdief

Foto: ANP

De politie heeft maandag een 16-jarige jongen aangehouden die verschillende collectiestukken uit een museum heeft gestolen. In zijn ouderlijk huis trof de Amsterdamse politie zoekgeraakte kunstbeeldjes, boeken en een perkamentrol aan met een geschatte waarde van ruim 150.000 euro, meldde de politie woensdag.

De jonge kunstliefhebber liep tegen de lamp toen hij een afbeelding van een door hem gestolen beeldje, dat dateert van tussen de zesde en vierde eeuw voor Christus, voorlegde aan een kunstverzamelaar. Bij haar gingen direct alarmbellen af omdat ze wist dat het beeldje thuishoorde in een Amsterdams museum.

De kunstliefhebber, die al op jeugdige leeftijd een fascinatie voor kunst en archeologie ontwikkelde, blijkt tijdens meerdere bezoeken aan het museum verschillende collectiestukken te hebben weggenomen vanwege zijn ,,sterke verlangen om de oudheden dichtbij zich te hebben”, aldus de politie.

Het museum, waarvan de naam niet bekend is gemaakt, heeft de collectiestukken terug. De veiligheidsprocedures zijn aangescherpt.