‘Gele hesjes’ ook komend weekend in actie

Foto: ANP

Ook komend weekend vinden in ons land weer demonstraties plaats van de ‘gele hesjes’. In Amsterdam is zaterdag een actie bij de Stopera, het stadhuis van de hoofdstad. Ook willen betogers de straat op in onder meer Rotterdam en, net als afgelopen weekend, in Maastricht, Groningen en Den Haag.

De actievoerders willen in Amsterdam een rondje om de Stopera wandelen en zijn onder meer van plan het lied 15 miljoen mensen van Fluitsma en Van Tijn te zingen, laat initiatiefneemster Jikkenien Deerenberg weten op Twitter. Zij noemt zichzelf een bezorgde burger. ,,Iedereen welkom, zonder spandoeken of vlaggen en geen gezichtsbedekkende sjaals/bivakmutsen”, schrijft ze verder.

De protesten met de gele hesjes komen voort uit de Franse protestbeweging Les Gilets Jaunes. Ze komen in opstand tegen de hoge kosten van hun levensonderhoud in het algemeen en verhoging van de brandstofaccijns in het bijzonder. Afgelopen weekend liep een demonstratie in Parijs volledig uit de hand. In ons land verliepen de acties rustig en werden slechts enkele aanhoudingen verricht.