OM moderniseert aanpak discriminatie

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de eigen beleidsregels voor de aanpak van discriminatie per 1 januari vernieuwd en gemoderniseerd. In de nieuwe regels is onder meer discriminatie van transseksuelen of transgenders expliciet opgenomen.

In de oude regels lag de nadruk op specifieke discriminatiezaken zoals groepsbelediging en aanzetten tot haat. Zulke zaken blijken volgens het OM minder vaak voor te komen dan misdrijven waarin discriminatie mogelijk een rol heeft gespeeld, zoals mishandeling. Een misdrijf met zo’n discriminatieaspect kan leiden tot een hogere strafeis. De vernieuwde regels, vastgelegd in een zogeheten aanwijzing, sluiten beter op die praktijk aan, aldus het OM.

Een discriminatieaspect kan te maken hebben met het feit dat een slachtoffer transseksueel of transgender is. Voorheen was dat geen grond voor strafverhoging, volgens de nieuwe regels wel. Overigens had de officier van justitie ook voorheen de mogelijkheid in dergelijke zaken een hogere straf eisen.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) vindt het ,,van groot belang” dat het OM discriminatie van transgenders nu uitdrukkelijk benoemt. ,,Hierdoor kunnen transpersonen meer vertrouwen in vervolging en bestraffing hebben”, aldus voorzitter Brand Berghouwer. De belangenorganisatie vindt de nieuwe regels ,,een stap voorwaarts”. TNN zou graag zien dat nu ook groepsbelediging van transgenders expliciet strafbaar wordt gesteld.